Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății: ”Fereastra de oportunitate de a controla epidemia de coronavirus se închide. Dacă ratăm ocazia, vom avea o problemă serioasă”

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
22/02/2020, 11:55
Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății: ”Fereastra de oportunitate de a controla epidemia de coronavirus se închide. Dacă ratăm ocazia, vom avea o problemă serioasă”
Ghebreyesus, directorul general al OMS

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director-general al Organizației Mondiale a Sănătății, a avertizat că ”fereasatra de oportunitate” pentru a ține sub control răspândirea coronavirusului este pe cale să se închidă. Avertismentul de la OMS survine pe fondul unor știri îngrijorătoare legate de manifestarea bolii și de noile focare apărute, transmite Reuters.

Răspândire în afara Chinei

Fereastra de oportunitate devine tot mai îngustă, așa că trebuie să acționăm repede înainte să se închidă complet (…) Încă avem o șansă să o limităm,. Dacă nu vom reuși, dacă vom irosi această oportunitate, atunci vom avea o problemă cu adevărat serioasă”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă susținută vineri seara.

China a raportat un număr în scădere considerabilă a noilor cazuri de coronavirus, 397 cazuri înregistrate vineri față de 889 cu o zi înainte. Majoritatea cazurilor noi s-au înregistrat tot în provincia Hubei, acolo unde a apărut boala. China a trimis șapte nave la Wuhan în care ar urma să fie găzduit personalul medical trimis în oraș.

În total, în China continentală s-au înregistrat 76.288 de cazuri, iar numărul morților este de 2.345.

Îngrijorările sunt provocate însă de faptul că numărul de cazuri înregistrate în afara Chinei sunt în creștere considerabilă, mai ales în Coreea de Sud, Italia, Iran și Liban. Numai în Coreea de Sud au fost declarate 142 de noi cazuri confirmat, ducând numărul total al celor bolnavi la 346. Jumătate din noile cazuri au legătură cu participarea bolnavilor la o ceremonie religioasă.

În Italia de nord sunt 17 cazuri confirmate și s-a înregistrat și un deces.

Japonia a anunțat patru noi cazuri, unul dintre bolnavi fiind o profesoară care a arătat primele simptome în timp ce lucra la școală. Jocurile Olimpice de la Tokyo încep să fie puse sub semnul întrebării, organizatorii amânând deja începerea trainingului pentru voluntarii care ar urma să contribuie la organizarea competiției.

Perioada de incubație rămâne incertă

În plus, coronavirusul se manifestă atipic, iar acest lucru crează probleme suplimentare. Astfel, guvernul din Hubei a anunțat că perioada de incubație la un bătrân a fost de nu mai puțin de 27 de zile, de două ori mai lungă decât perioada de 14 zile despre care se știa până acum.

De asemenea, o femeie din Wuhan a călătorit 675 km și a infectat cinci rude, fără ca ea să prezinte vreun simptom.

De asemenea, nava de croazieră Diamond Princess ar putea constitui o sursă pentu răspândirea bolii în întreaga lume. Până acum șase autralieni s-au îmbolnăvit după ce li s-a permis întoarcerea în țară. Riscul este mare și pentru Hong Kong unde 82 de persoane s-au întors deja acasă de pe vasul de croazieră, iar 35 de britanici sunt pe drum către casele lor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×