Avertismentul OECD pentru economia românească. 2020 ar putea aduce creștere mai mică a salariilor și deficit mai mare

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
26/11/2019, 09:16
Avertismentul OECD pentru economia românească. 2020 ar putea aduce creștere mai mică a salariilor și deficit mai mare
Anunț îngrijorător pentru economia românească. Sursa foto: baniinostri.ro

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) anunță că ritmul de creştere al economiei din România va încetini în anul 2020, urmând să ajungă până la pragul de 3,2%. Totodată, potrivit celor mai recente estimări, ne vom confrunta cu noi creșteri ale deficitului comercial, pe fondul cererii externe slabe. În plus, specialiștii avertizează că eventualele majorări salariale ar putea fi încetinite semnificativ anul viitor.

OECD, anunț îngrijorător pentru economia românească

În timp ce salariile vor reveni la creșteri de o singură cifră, consumul privat este așteptat să rămână robust, susținut de creșteri ale pensiilor. Deficitul comercial va crește în continuare din cauza cererii externe slabe și a competitivității scăzute a prețurilor. Creșterea investițiilor va rămâne la un ritm moderat, sprijinită de o absorbție mai mare a fondurilor europene.

Șomajul a atins un nivel scăzut record și deficitul de forță de muncă s-a intensificat. Creșterea costurilor cu forța de muncă a afectat competitivitatea prețurilor producătorilor autohtoni, contribuind la lărgirea deficitului de cont curent. În plus, încetinirea comerțului global a afectat creșterea producției industriale și a exporturilor. Încrederea întreprinderilor se deteriorează și utilizarea capacității (de producție) scade”, se arată în raportul întocmit de OECD.

Deficitul bugetar bugetar va continua să crească și în 2021

Nici anul 2021 nu pare să aducă vești bune din punct de vedere economic, deși specialiștii susțin că ritmul de creștere va reaccelera până la valoare de 3,7%. Este de așteptat ca deficitul bugetar să continue tendința de creștere, mai ales că poziția fiscală se va menține puternic expansionistă.

Reforma pensiilor va majora cheltuielile bugetare cu 2% din PIB până în 2021. Îmbunătățirile preconizate în colectarea taxelor și impozitelor și în eficiența instituțiilor sectorului public nu sunt așteptate să se materializeze destul de rapid pentru a compensa majorarea cheltuielilor publice. În consecință, poziția fiscală este așteptată să fie în general neutră în 2020 și puternic expansionistă în 2021”, anunță OECD.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×