Autorităţile sunt în alertă. Un tânăr care a stat lângă italianul bolnav de coronavirus s-a plimbat două zile prin Bucureşti

Autorităţile sunt în alertă. Un tânăr care a stat lângă italianul bolnav de coronavirus s-a plimbat două zile prin Bucureşti
Un tânăr suspect de coronavirus s-a plimbat două zile prin Bucureşti. Sursa foto: rtv.net

Un bărbat care a călătorit în avion cu italianul infectat cu coronavirus s-a plimbat timp de două zile prin Bucureşti, deşi acesta ar fi trebuit să fie pus în carantină. Autorităţile informează că nu s-a întâmplat asta din cauza „unei erori de transmitere” şi că documentele au fost transmise joi către DSP Bucureşti.

Un tânăr suspect de coronavirus s-a plimbat două zile prin Bucureşti

Un tânăr care a călătorit în avion cu italianul infectat cu coronavirus, în apropierea lui, s-a plimbat timp de două zile prin Bucureşti, deşi acesta ar fi trebuit să fie pus în carantină. Autorităţile informează că nu s-a întâmplat asta din cauza „unei erori de transmitere” şi că documentele au fost transmise joi către DSP Bucureşti.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Bărbatul s-a aflat în cursa Craiova-Bologna pe data de 22 februarie şi a avut loc în apropierea italianului de 71 de ani infectat cu COVID-19. Românul a revenit în ţară pe data de 25 februarie, dar la aeroportul Henri Coandă a declarat că vine din Verona. Astfel, tânărul s-a cazat timp de două zile într-un hotel din Bucureşti. Acesta urma să participe la o emisiune TV, dar nu a mai ajuns.

DSP a aflat de la presă de tânărul suspect de coronavirus

Marinela Madan, medic epidemiolog la DSP Olt, a aflat joi că tânărul era trecut pe lista celor 22 de pasageri care ar fi trebuit băgaţi în carantină, după ce un ziarist al televiziunii unde tânărul ar fi trebuit să participe la o emisiune, i-a comunicat că tânărul este o „persoană cu risc„.

Am făcut anchetă poliţienească, joi, pentru că, până la ora 12, când, prin bunăvoinţă, un reprezentant al unui post de televiziune unde domnul este introdus într-o emisiune, nu ştiu… Eu ştiam începând cu ziua de ieri (miercuri – n.r.), că am primit o fişă de la Aeroportul Otopeni cum că persoana respectivă se întoarce pe ruta Verona-Bucureşti, pe Aeroportul Otopeni.

În condiţiile astea, noi ne-am propus să-l contactăm pe acest personaj să-l introducem în sistemul nostru de supraveghere. Numai că, la un moment dat el nu răspundea la telefon sau telefonul nu este alocat.

Între timp, cât ne agitam noi, ne-am hotărât să mergem la adresa de domiciliu, el declarând domiciliul pe Slatina. Am primit acest telefon de la postul de televiziune care ne-a dat o altă perspectivă a problemei pentru că doamna a zis că are cunoştinţă că domnul a călătorit pe ruta Craiova-Bologna şi ar fi fost în avionul cu persoana care în data de 25 a fost diagnosticată la Rimini.

În aceste condiţii, am luat legătura cu colegii mei de maniera ”spuneţi-mi dacă în lista cu contacţii direcţi ai domnului respectiv, persoana noastră intră sau nu intră”. Mi-au confirmat că este contact direct. El trebuia să fie în carantină”, a declarat pentru dr. Madan.

Reprezentantul DSP Olt a reuşit să îl contacteze pe tânăr, joi după masă, aflând astfel că acesta se află de două zile într-un hotel din Bucureşti.

Am ajuns la domiciliu. Prin bunăvoinţa unui vecini am obţinut un număr de România şi aşa l-am contactat pe domnul. Aşa am aflat că el este din 25 februarie în Bucureşti.

Noi ne pregătiserăm cu izoletă, să-i recoltăm probe, să-l ducem în zona de carantină şi am constatat că el n-a revenit deloc pe raza judeţului.

Am reuşit într-un târziu să luăm legătura cu directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti explicându-i, corespondenţa fiind însoţită de toate documentele necesare pentru că acum o fac dânşii, acolo”, a adăugat medicul Marinela Madan.

44 de persoane au călătorit cu italianul infectat cu coronavirus, iar DSP Dolj avea obligaţia să trasmită datele lor colegilor din localităţile unde aceştia domiciliau. Acesta a scăpat din cauza unei erori de transmitere”.

Este un contact direct al unui caz confirmat cu coronavirus. El este o persoană sănătoasă care nu prezintă niciun fel de simptomatologie, la momentul acesta.

Toate datele au transmise, conform metodologiei, la toate judeţele din ţară. Probabil dintr-o eroare de transmitere e-mail-ul nu a ajuns la DSP Olt.

La toate judeţele din ţară informările au ajuns. Noi am fost contactaţi de către DSP Olt şi ca urmare am transmis încă o data această informare”, a declarat Ludmila Prunariu, director DSP Dolj.

DSP Olt spun că şi copmania aeriană ar fi trebuit să informeze fiecare pasager să ia legătura cu Direcţiile de Sănătate din judeţele în care aceştia locuiesc.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×