Atunci când sărăcia nu mai contează. Școala din Videle unde elevii vin și nu mai vor să plece. Galerie FOTO

Theo Sutiu   
în Stiri mondene
24/01/2020, 17:45
Atunci când sărăcia nu mai contează. Școala din Videle unde elevii vin și nu mai vor să plece. Galerie FOTO GALERIE FOTO
Școala din Videle are și un spațiu în cu mese și bănci, numit sala de clasă în aer liber, unde profesorii desfășoară tot felul de activități atunci când vremea le permite (FOTO Facebook)

În orașul Videle din județul Teleorman, unul dintre cele mai sărace din România, există o școală specială unde cei 415 de elevi înscriși acolo nu mai vor să plece acasă atunci când cursurile se termină.

Totul de dragul cărților

În 2018, directoarea unității de învățământ, Monica Iorga, a transformat o sală goală, care nu mai era folosită într-o sală de lectură. Amenajarea spațiului a fost realizată într-un proiect de voluntariat. Periodic, părinții vin și citesc alături de copii, desfășoară activități interactive cu drag, nu din obligație.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Sala de lectură a apărut din dorința de a promova cititul la școala din Videle a pornit de la ideea de a promova lectura și pasiunea pentru citit în rândul elevilor.

„Copiii petrec prea mult timp în fața calculatorului și atunci ne-am propus să îi scoatem din fața calculatorului și să îi aducem în fața cărții, provocându-i la lectură, într-un spațiu creativ, atractiv, prin intermediul unor activități extracurriculare menite să le stimuleze emoția, creativitatea, imaginația”, explică directorul școlii, potrivit portatului de învățământ, Sparknews.ro.

Directoarea povestește și că sala unde există acum clubul, nu mai era utilizată din cauza scăderii numărului de elevi a fost amenajată pe perioada verii și împreună au lucrat la ea elevi, profesori, părinți și voluntari.

Spațiul care le inspiră elevilor veselie și emoție pozitivă

Ajutați de o corporație din România, spațiul a fost decorat și pictat cu mesaje și imagini pozitive menite să le creeze elevilor o stare emoțională pozitivă, benefică pentru învățare.

Mai mult decât atât, noua sală de lectură a fost dotată cu rafturi, cărți și mobilier, toate într-o notă de culoare pentru a crea un ambient plăcut, o atmosferă stimulativă pentru învățare și un loc mai atractiv pentru copii, care să permită desfășurarea unor activități creative, nonformale.

Clubul a fost inaugurat la începutul acestui an școlar, în septembrie, și de atunci aici au loc ateliere de lectură și activități educative extrașcolare la care participă elevi, profesori, dar și părinți ori reprezentanți ai comunității locale.

Curtea școlii colorată și sala de clasă în aer liber

În 2019, școala a continuat schimbarea spațiilor în interior, după ce, în 2018, a fost amenajată curtea școlii. În cadrul proiectului „Voluntari în curtea școlii”, au fost desenate jocuri tematice pentru ca elevii, să își petreacă pauzele și timpul liber într-un mod educativ, creativ.

Școala din Videle are și un spațiu în c cu mese și bănci, numit sala de clasă în aer liber, unde profesorii desfășoară tot felul de activități atunci când vremea le permite, au fost pictate băncile din curtea școlii, iar gardul a fost revopsit.

Monica Iorga spune că școala promovează foarte mult voluntariatul, dovadă fiind proiectele prin care s-au schimbat spațiile și nu numai acestea, iar un rol important în tot acest proces de transformare îl are ideea de echipă.

Închide ×