Asteroid potențial periculos, aproape de Pământ. Astronomii chinezi sunt cei care au făcut descoperirea

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
03/03/2020, 12:25
Asteroid potențial periculos, aproape de Pământ. Astronomii chinezi sunt cei care au făcut descoperirea
Asteroid periculos în apropiere de Pământ observat de astronomii din China. Sursa foto: pixabay.com

Astronomii chinezi au descoperit recent un nou asteroid care se apropie periculos de mult de planeta noastră. Cercetătorii de la observatorul din China estimează că asteroidul potențial periculos va trece prin apropierea Pământului peste doar câteva luni.

Un asteroid periculos se apropie extrem de mult de Pământ

Cercetătorii de la observatorul astronomic Purple Mountain Observatory (PMO) al Academiei de Ştiinţe din China au analizat cerul și mare le-a fost surpriza când au descoperit un asteroid potențial periculos pentru Pământ. Asteroidul a putut fi observat pentru prim dată la finalul lunii februarie chiar în data de 29.

Astronomii chinezi au denumit asteroidul 2020 DM4 și estimează că acesta se va apropia extrem de mult de planeta noastră undeva la începutul lunii mai. Potrivit oamenilor de știință citați de agenția Xinhua asteroidul potențial periculos se va apropia de Pământ la aproximativ 7,37 kilometri distanță.

„2020 DM4 se apropie de Pământ. Estimăm că distanţa cea mai mică dintre asteroid şi Pământ va fi de aproximativ 7,35 milioane de kilometri. Constituie o potenţială ameninţare, dar nu trebuie să ne facem griji”, a declarat directorul echipei de cercetare de la observatorul PMO Zhao Haibin, relatează Agerpres.

Asteroidul, urmărit de alte 11 telescoape din întreaga lume

Asteroidul care se va apropia de planeta albastră a fost observat printr-un telescop folosit pentru observarea obiectelor din apropierea Pământului. Prin telescopul situat în Xuyi, în provincia estică Jiangsu din China, s-a făcut spectaculoasa descoperire. Noul asteroid este urmărit la ora actuală de alte 11 telescoape de pe glob.

Oamenii de știință din China au raportat evenimentul Centrului pentru Planete Minore (MPC) al Uniunii Astronomice Internaţionale și au mai aflat că asteroidul se mișcă cu o viteză aparent diferită față de cea a unuia asteroid obișnuit din centura de asteroizi.

Un asteroid cu Lună proprie, aproape de Pământ, luna trecută

Acesta nu este primul asteroid care se apropie foarte mult de Pământ. La jumătatea lunii februarie astronomii au observat un fenomen extrem de rar când un asteroid de dimensiunea unui clădiri de 100 de etaje a trecut de lângă planeta noastră. Dar nu acest lucru este spectaculos, ci faptul că asteroidul avea propria sa Lună, adică un corp ceresc de mărime mult mai mică care gravita în jurul său.

Astronomii au precizat la vremea respectivă că un eveniment similar va avea loc abia în anul 2200, însă specialiștii NASA au transmis oamenilor să nu intre în panică. La ora actuală oamenii de știință nu au echipamentul necesar pentru a detecta absolut toți asteroizii, dar spun că niciunul mare nu se află la orizont.

„Nu intrați în panică, nu e niciun asteroid uriaș la orizont. Dar astronomii recunosc și că nu avem cum să îi detectăm pe toți. Dacă totuși am detecta un mare asteroid întreptându-se spre Pământ, avem foarte puține opțiuni testate, demonstrate și eficiente pentru a ne apăra”, a declarat consultantul NASA David Koplow, potrivit digi24.ro

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×