NASA a transmis un comunicat de presă potrivit căruia un asteroid cu potențial periculos va trece pe lângă planeta noastră la noapte. Este vorba despre un corp ceresc având diametrul cuprins între 280 și 620 de metri care se va deplasa la o distanță de 4,5 milioane de kilometri de Terra.
Asteroid cu o viteză foarte mare, pe lângă Terra
Asteroidul circulă prin spațiu cu o viteză de 29.000 de kilometri la oră. Specialiștii spun că nu trebuie să ne facem griji pentru că nu reprezintă o amenințare directă. Singura condiție care ar putea băga în panică populația Terrei ar fi dacă acest obiect ceresc s-ar apropia la doar câteva zeci de kilometri de planeta noastră, însă chiar și așa acesta s-ar pute dezintegra foarte ușor la contactul cu atmosfera terestră, cu învelișul protector al planetei pe care locuim.
Asteroidul va trece pe lângă noi în noaptea de miercuri spre joi, 20 spre 21 noiembrie, la ora 02:00. Chiar dacă tehnologia a avansat foarte mult, specialiștii nu reușesc nici acum să identifice absolut toți asteroizii de mari dimensiuni care se apropie de Pământ. Planul NASA este să poată identifica 90% dintre corpurile cerești mai mari de 140 de metri care se apropie de Pământ.
Unele corpuri cerești s-au prăbușit pe Pământ, de-a lungul anilor
Asteroidul 481394 (2006 SF6) a fost descoperit în urmă cu câțiva ani de către cercetătorii de la NASA. Astfel de corpuri cerești trec frecvent pe lângă planeta noastră, iar cele mai multe reușesc să se dezintegreze la contactul cu atmosfera. Au fost și cazuri grave în care bucăți de meteoriți sau asteroizi s-au prăbușit în anumite zone ale planetei, cele mai multe însă căzând în Oceanul Pacific.