Foarte multă din jurul nostru folosește forma ”așează”, dar asta nu înseamnă că este corect. Forma corectă de indicativ prezent la persoana a treia singular şi plural a verbului „a (se) aşeza” este „aşază”. Terminațiile primite de acest verb la prezent sunt diferite.
Cum se conjugă verbul ”a așeza” la timpul prezent, persoana a III-a
Verbele „a aşeza” se conjugă la timpul prezent, pers. a III-a, sg./pl. astfel: el/ea aşază; ei/ele aşază ceea ce înseamnă că forma corectă a versului este ”așază”, nu așa cum auzim adesea ”așează”. Dacî în momentul în care pronunțăm așează și așază diferența nu este sesizabilă, în scriere situația este cu totul alta.
O regulă care ne indică forma corectă este aceea că: după ”ș” și ”j”, în rădăcina cuvintelor, se pronunță și se scrie întotdeauna cu ”a”, niciodată cu ”ea”. În cazul în care terminalul este ”j” sau ”ș”atunci putem adăuga terminații cu ”ea”. Așadar, forma corectă, la indicativ prezent a verbului ”a așeza”, la persoana a treia, singular și plural este el/ea ”așază”.
Pe de altă parte, nu ar trebui să greșim când vine vorba de cuvintele: greșeală (forma corectă), nu greșală, aranjează (forma corectă), nu aranjază. La fel se întâmplă și în cazul cuvintelor: deranjează, angajează, trişează sau furişează.
10 greșeli gramaticale pe care le fac bucureștenii
Se știe că în Capitală lumea are un stil propriu de a vorbi. Pe lângă faptul că mulți bucureșteni folosesc des „pă” în loc de „pe” și „dă” în loc de „de” mai auzim adesea și alte formulări, printre care se numără:
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
- Ușe, în loc de ușă
- Chibrite, varianta corectă este chibrituri
- Plaje, forma corectă a cuvântului este plajă
- Servici, în loc de serviciu
- Țigare, în loc de țigară
- Jmecher, forma corectă este șmecher
- Șcenă, forma corectă fiind scenă
- Ultimile, forma corectă este ultimele
- Să aibe, în loc de să aibă.
- Vroiam, varianta corectă este voiam