Proaspăt intrată în faliment, Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice București, societatea prin intermediul căreia bucureștenii au parte în fiecare an de agent termic și apă caldă, se confruntă cu o serie de probleme ce nu par a-și mai găsi rezolvarea prea curând. De altfel, fotografiile date publicității recent ne dezvăluie un adevăr crud: conductele responsabile pentru avariile sistemului de termoficare din Capitală, au rămas neschimbate de zeci de ani.
Țevile sunt găurite și mâncate de rugină
Țevile găurite și mâncate de rugină completează tabloul dezolant făcut public în cursul zilei de vineri, după ce RADET a constituit comandament, pe fondul ultimelor defecțiuni care au lăsat aproximativ 400 de blocuri și 3 spitale fără apă caldă și căldură. Angajaţii au prezentat mai multe bucăţi de conductă, vechi de zeci de ani, care ar fi trebuit schimbate, însă, în ciuda solicitărilor repetate, autoritățile au ridicat din umeri de fiecare dată.
De parcă aceste lucruri nu ar fi fost de ajuns, în lipsa investițiilor necesare, societatea are parte și de pagube uriașe din cauza țevilor asupra cărora trecerea timpului și-a pus în mod evident amprenta. Pierderile se ridică la 2.000 de metri cubi de apă pe oră, ceea ce antrenează o reacţie în lanţ: regia trebuie să mărească presiunea în reţea, însă acest lucru riscă să provoace noi avarii conductelor ruginite.
Directorul general al Termoenergetica susține că toate avariile au fost remediate
„În momentul de faţă, tot ce avem înregistrat e remediat. Am remediat Apusului, Grozăveşti, Aviatorilor, am finalizat şi lucrarea din Fundeni, este în momentul de faţă în faza de încărcare, practic se re-umple reţeaua încât agentul termic să ajungă la consumator, sperăm să nu dureze foarte mult. E un tronson, din fericire, scurt de magistrală, astfel încât în termenul cel mai scurt să intrăm în funcţionare. Am avut un decalaj pentru că, odată ce am săpat, am găsit cabluri de tensiune ale ENEL, a trebuit să îi apelăm să vină se devieze traseul, astfel încât să putem realiza săpătura.
Spitalele au rămas fără apă caldă şi căldură, dar există o prevedere legală care spune că orice unitate spitalicească are obligaţia de a asigura surse alternative atât pentru apă caldă, cât şi pentru căldură. Aceste spitale nu sunt în subordinea Primăriei Capitalei, aşa cum în mod eronat se aruncă în spaţiul public. Câtă vreme eu, ca manager de spital, ştiu că sunt racordat la o reţea de 52 de ani, eu cred că ar trebui să-mi iau toate măsurile astfel încât acei pacienţi să nu sufere. A venit Ministerul Sănătăţii şi a spus să luăm măsuri de urgenţă, în condiţiile în care culpa este comună, dacă este să fim realişti – nici dumnealor nu au făcut şi nici noi, într-adevăr, nu am putut să facem în treiani”, a declarat Directorul general al Companiei municipale Termoenergetica, Alexandru Burghiu.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii