Armata siriană continuă războiul cu trupele de rebeli și jihadiști. Bilanțul confruntărilor din ultimele zile

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
22/12/2019, 18:31
Armata siriană continuă războiul cu trupele de rebeli și jihadiști. Bilanțul confruntărilor din ultimele zile
Armata siriană continuă operațiunea de recuperare a teritoriilor controlate de jihadiști. Sursa foto: hepta.ro

Siria continuă atacurile începute în urmă cu câteva zile asupra trupelor de rebeli și jihadiști din sud-vestul țării. Forțele regimului de la Damasc au cucerit zeci de orașe și sate controlate de inamici, iar acum se apropie cu pași repezi de Idleb. Bilanțul confruntărilor este, însă, unul catastrofal.

Forțele armate siriene se apropie de Idleb. 170 de persoane și-au pierdut viața în urma confruntărilor

Potrivit autorităților, de joi seara și până în momentul de față, luptele sângeroase au făcut 170 de victime din ambele tabere, printre care și 71 de membri ai forţelor loiale regimului. Totodată, Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) informează că peste 30.000 de persoane au părăsit zona confruntărilor în ultimele zile.

Toată lumea munceşte la capacitate maximă, însă nu poate gestiona un număr atât de mare de persoane, este mărturia unui bărbat, tată a cinci copii, despre dificultățile pe care grupurile de salvatori le întâmpină în evacuarea tuturor familiilor din zonele de conflict.

Regimul sirian deține deja controlul a peste 70% din teritoriul țării

În urma confruntărilor sângeroase, regimul sirian a reușit să elibereze peste 70% din teritoriul ţării, potrivit informațiilor oficiale. Forțele armate au anunțat în nenumărate rânduri că intenționează să recupereze toate regiunile aflate sub controlul jihadiștilor, printre care și Idleb, din care face parte atât provincia cu acelaşi nume, cât şi părţi ale provinciilor vecine Alep şi Latakia.

Cu ajutorul militarilor ruși, armata siriană a desfăşurat o ofensivă de anvergură de la sfârşitul lui aprilie și până în ultima parte a lui august, omorând 1.000 de civili, potrivit SOHR. Pentru această operațiune de mare amploare au fost deplasate peste 400.000 de persoane, conform datelor oficiale.

Bombardamente şi lupte la sol au continuat în ultimele patru luni, în pofida unui armistiţiu anunţat la sfârşitul lui august, peste 280 de civili şi câteva sute de combatanţi fiind ucişi în această perioadă. Raidurile şi confruntările armate la sol au fost reluate şi mai intens la 16 decembrie, obligând să fugă zeci de mii de civili şi alimentând temeri cu privire la o nouă catastrofă umanitară, potrivit ONU.

În luna octombrie, preşedintele sirian Bashar al-Assad a efectuat prima sa vizită la Idleb de la începutul Războiului, în 2011, unde a afirmat că aceasta este bătălia cheie care poate pune capăt confruntărilor sângeroase.

Războiul din Siria, declanşat de reprimarea manifestaţiilor în favoarea democraţiei de către regimul de la Damasc, s-a soldat cu peste 370.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×