Aplicație pe telefon care te atenționează dacă treci pe lângă oameni infestați cu Covid-19. Anunțul Ministerului Sănătății din Israel

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
23/03/2020, 23:12
Aplicație pe telefon care te atenționează dacă treci pe lângă oameni infestați cu Covid-19. Anunțul Ministerului Sănătății din Israel
În Israel a fost dezvoltată o aplicație care te anunță dacă te afli în preajma unei persoane infectate cu coronavirus. Sursa foto: pinterest.com

În doar câteva luni, noul coronavirus a ucis peste 16.300 de persoane din întreaga lume și a îmbolnăvit alte 374.000, iar bilanțul tinde să capete proporții alarmante pe zi ce trece. În ciuda situației care pare fără ieșire, avem și unele motive de bucurie. Asta datorită unei inovații care ne dă speranțe că putem trece cu bine peste una dintre cele mai mari amenințări din istoria omenirii.

A fost lansată aplicația care te avertizează de fiecare dată când te afli în preajma unei persoane infectate cu COVID-19

Vorbim despre o aplicație care te poate avertiza în momentul în care în preajma ta se află o persoană infectată cu COVID-19. Dezvoltată de specialiști din Israel, „Maguen (n.r. Scutul)” funcționează pe majoritatea telefoanelor mobile inteligente și poate fi descărcată cu ușurință, direct de pe site-ul oficial al instituției.

Autoritățile  speră ca această invenție să stopeze răspândirea virusului în Țara Sfântă, unde au fost confirmate până acum 1.200 de cazuri. Vestea a fost primită cu mare entuziasm de cetățeni, care abia așteaptă să testeze aplicația minune.

Maguen va prelua datele de localizare şi le va compara cu locuri prin care au trecut persoane contagiate cu noul virus”, se arată în instrucţiunile programului, care precizează că utilizatorul va primi o notificare în cazul în care acesta ajunge în locuri prin care a trecut vreo persoană afectată de această boală.

Ce trebuie să faci pentru a putea utiliza aplicația

Pe site-ul Ministerului Sănătății din Israel se subliniază faptul că utilizatorii trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea utiliza aplicația, odată ce aceasta a fost instalată în smartphone. Concret,  fiecare trebuie să-și dea acordul pentru geolocalizare, date pe care mulţi le furnizează pentru servicii precum Waze.

Sistemul Maguen conţine date de localizare a celor infectaţi şi a persoanelor care au intrat în contact cu ei, o informaţie ce cuprinde inclusiv deplasările lor cu două săptămâni înainte de punerea diagnosticului. Aceste date rămân înmagazinate în telefon şi sunt împărtăşite cu Ministerul Sănătăţii, însărcinat cu lansarea alertelor pertinente.

Autorităţile israeliene utilizează astfel de mijloace tehnice ale serviciilor secrete pentru a urmări prin intermediul mobilelor locurile prin care au trecut pacienții cu două săptămâni înainte testarea pozitivă şi a persoanelor suspectate de contagiere. Chiar dacă majoritatea referințelor au fost pozitive, au existat și voci care au criticat aplicația, pe motiv că încalcă dreptul la intimitate al utilizatorului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×