Anunţ terifiant despre vremea din România! Vortexul polar care anunţă cea mai grea iarnă din ultimii 30 de ani

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
21/10/2019, 10:16
Anunţ terifiant despre vremea din România! Vortexul polar care anunţă cea mai grea iarnă din ultimii 30 de ani
Ne așteaptă cea mai grea iarnă din ultimii 30 de ani. Sursa foto: romaniatv.net

Meteorologii vin cu noi precizări în privința iernii care se apropie cu pași repezi, iar veștile nu sunt printre cele mai bune. Potrivit informațiilor comunicate recent, ne așteaptă unul dintre cele mai aspre sezoane reci din ultimii 30 ani, pe fondul unui vortex polar care „amenință” întreg continentul european.

Vortexul polar va aduce ninsori abundente

Potrivit specialiștilor, odată instalat, acest fenomen va aduce în țara noastră ninsori abundente, ger și viscol, făcând ca iarna 2019-2020 să fie una dintre cele mai aspre din ultimele decenii. În plus, mercurul din termometre va înregistra valori neobișnuit de scăzute încă din noiembrie, ultima lună de toamnă calendaristică.

În ceea ce privește Europa, sunt semnalate valori termice cu mult sub limita de îngheț, iar perioada ianuarie-februarie 2020 se anunță cea mai friguroasă din ultimii 30 de ani. Totodată, schimbările radicale prin care trece acest vortex polar, pe fondul verii călduroase din Antarctica și toamnei friguroase din Siberia, nu este exclus ca iarna intensă să se prelungească până prin luna martie.

Vortexul polar va aduce ninsori abundente și vreme geroasă în toată țara, dar și în Europa. Sursa foto: noi.md
Vortexul polar va aduce ninsori abundente și vreme geroasă în toată țara, dar și în Europa. Sursa foto: noi.md

Meteorologii anunță cea mai aspră iarnă din ultimii 30 de ani

Acest model arată mult mai activ, cu mai multe furtuni specifice iernii și explozii arctice. Cred că aș atribui asta destrămării vortexului polar, pentru că este foarte consistent cu ceea ce am văzut în trecut. Un vortex polar puternic este un capac rapid, care se învârte rapid, centrat deasupra Polului Nord, păstrând tot aerul rece cu el aproape.

Un vortex polar tulburat este un capac care se învârte care s-a lovit de un obiect de mai multe ori… capacul încetinește și se împiedică și se poate rătăci de locația sa. Așa-numitele obiecte de care s-a lovit vortextul sunt vara călduroasă din regiunea arctică și toamna rece din Siberia. Tocmai de aceea, ar trebui să ne așteptăm la o iarnă aspră și în luna februarie – și poate chiar și la începutul lui martie”, a explicat Judah Cohen, director de prognoze sezoniere la compania de management al riscurilor de vreme Atmospheric and Environmental Researcher (AER).

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×