Anunț oficial legat de alocațiile copiilor! S-ar putea dubla înaintea lunii august

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
05/03/2020, 14:20
Anunț oficial legat de alocațiile copiilor! S-ar putea dubla înaintea lunii august GALERIE FOTO
Copiii ar putea avea alocațiile dublate până în luna august. Sursa foto - dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Anunț oficial legat de alocațiile copiilor! Acestea ar putea fi dublate mai devreme decât voia Guvernul. Vă readucem aminte că Executivul a decis la începutul acestui an, să amâne majorarea lor până în luna august.

Anunț oficial legat de alocațiile copiilor!

Nu este de acord Parlamentul care se află pe punctul de a desființa măsura Guvernului, printr-un proiect de lege aflat foarte aproape de adoptarea finală.

OUG nr. 2/2020, actul care a amânat dublarea alocațiilor copiilor, a fost respinsă de senatori, în februarie, printr-un proiect de lege, care va ajunge în curând la votul deputaților, acolo unde decizia va fi similară (și deputații urmează să respingă măsura impusă de Guvern, existând un raport al parlamentarilor deputați din comisii care recomandă plenului Camerei Deputaților să voteze în acest fel).

S-ar putea dubla înaintea lunii august

Trebuie să știți că, în acest moment, Guvernul poate emite ordonanțe pentru a reglementa diverse chestiuni punctuale. Totuși, potrivit procedurii legislative din România, orice ordonanță emisă de Executiv trebuie aprobată ulterior de Parlament (în fiecare dintre cele două Camere – a deputaților și a senatorilor) pentru a continua să se aplice.

La îndemâna parlamentarilor există și varianta respingerii ordonanțelor, așa cum se pare că se va întâmpla și în cazul amânării alocațiilor, conform celor de la avocatnet.ro.

Deocamdată se știe că OUG nr. 2/2020 a amânat dublarea alocațiilor pentru copii (ce era prevăzută în Legea nr. 14/2020), cu șase luni, adică din februarie până în august 2020.

Astfel, majorarea alocației pentru copii se va face de la 150 de lei, cât este în prezent, la 300 de lei. Pentru copiii de până la doi ani, majorarea alocațiilor va fi de la 300 la 600 de lei.

Dacă proiectul de lege aflat va ajunge să se aplice, amânarea dublării alocațiilor copiilor se va anula. Nu este clar dacă Guvernul va fi obligat să plătească alocații majorate începând cu luna februarie 2020 sau din luna în care ordonanța cu amânarea va fi abrogată.

Conform sursei citată, proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru aceasta, e nevoie ca actul să fie adoptat de Camera Deputaților, să primească semnătura președintelui țării și, în final, să apară în Monitorul Oficial.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×