Antarctica se topește într-un ritm alarmant. O bucătă de 3 ori cât Parisul s-a desprins din ghețarul Pine Island

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
13/02/2020, 09:20
Antarctica se topește într-un ritm alarmant. O bucătă de 3 ori cât Parisul s-a desprins din ghețarul Pine Island
Ghețarul Pine Island se topește într-un ritm alarmant. Sursa foto: dailymail.co.uk

Temperaturile ridicate din ultima perioadă au dus la topirea ghețarilor din Antarctica într-un ritm alarmant. Recent, geologii au susprins cum o bucată imensă de gheață s-a desprins, evenimentul putând duce la o creștere globală a nivelului mării de aproximativ patru metri.

Bucăți imense s-au desprins din ghețarul Pine Island din Antarctica

Pine Island este un râu imens înghețat care împreună cu renumitul său vecin Thwaites conectează oceanul la Antarctica continentală. Cercetătorii au surprins prin intermediul sateliților cum o bucată uriașă de gheață calotată s-a desprins rapid. Dimensiunea acestei bucăți de gheață este de trei ori mai mare decât dimensiunea Parisului.

Oamenii de știință de la Copernicus care lucrează în parteneriat cu ESA suțin că bucata imensă de gheață s-a fracturat în alte mici bucăți numite „purceluși”. Pine Island este cel mai vulnerabil ghețar din Antarctica fapt care poate duce la creșterea alarmantă a nivelului mării la nivel global. 

Oamenii de știință, neliniștiți de topirea Antarcticii

O serie de rifturi au început să fie monitorizate de cercetători încă de la începutul anului 2019. Sateliții care au trecut peste regiunile luate în calcul au capturat imagini alarmante, iar cercetătorii spun că mai multe bucăți de gheață au dispărut. 

„Sateliții Copernicus Gemeni Sentinel-1 au creat un port prin care publicul poate urmări evenimente de acest fel în regiuni îndepărtate din întreaga lume”, a declarat un specialist în criosferă de la ESA, Mark Drinkwater. 

„Ceea ce este neliniștitor este faptul că fluxul de date zilnic dezvăluie ritmul dramatic în care climatul a redefinit fața Antarcticii”, a mai adăugat omul de știință care a adăugat că acest ghețar este monitorizat încă din anul 2012.

Cercetătorii au mai precizat că în ultimii 30 de ani Pine Island s-a topit enorm. În fiecare an Pine Island a pierdut câte 58 de miliarde de tone de gheață ajungând în ziua de azi să-și modifice extrem de mult forma și mărimea. De asemenea, poziția ghețarului s-a modificat dramatic.

Cel mai mare aisberg din toate timpurile ajunge în ocean

Cel mai mare aisberg din lume este pe cale să ajungă în oceanul Antarctic. Aisbergul cu o mărime de 6.000 de kilometri pătraţi s-a desprins dintr-un gheţar din Antarctica în urmă cu mai bine de doi ani. Odată ajuns în ocean, acesta poate deveni o ameninţare reală pentru nave.

Această bucată de gheață s-a desprins dintr-o banchiză de gheaţă din Antarctica în anul 2017 a tot călătorit spre nord, iar acum mai are un pic şi va ajunge în Oceanul Antarctic. A68, cum a fost denumit de cercetători aisbergul uriaş, are 6. 000 de kilometri pătraţi şi cântăreşte un trilion de tone. Mărimea acestuia este de 4 ori cea a Marii Britanii, potrivit cercetătorilor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×