Iarna se apropie cu pași repezi și cu toții suntem curioși să aflăm cum va fi vremea în următoarele luni, mai ales că în ultimii ani am avut parte de ger năprasnic și ninsori abundente pe toată durata acestei perioade. Meteorologii vin cu noi precizări, iar veștile nu sunt printre cele mai bune, pentru că ne așteaptă unul dintre cele mai aspre sezoane reci din istoria țării noastre, așa că trebuie să ne pregătim cum se cuvine.
Meteorologii anunță o iarnă cumplită pentru România
De altfel, specialiștii prevăd un scenariu de coșmar pentru România, care ar urma să se confrunte cu cea mai grea iarnă din ultimele trei decenii, sau poate chiar din ultimii 100 de ani. Urgia se va instala, însă, treptat, pentru că în luna decembrie nu sunt semnalate fenomene severe, chiar dacă temperaturile se vor menține la valori negative.
„Primele semnale în ceea ce priveşte prognoza pentru următoarele patru săptămâni indică, din punct de vedere al regimului de temperaturi, valori ridicate. Prima lună de iarnă pare să nu aducă fenomene severe, dar vom actualiza aceste informaţii. Nu trebuie să excludem că iarna în România aduce perioade în care să putem vorbi de fenomene de viscol, cantităţi abundente de precipitaţii şi perioade de ger. Cu siguranţă, în fiecare perioadă a acestui an, discutăm despre scenariul ca iarna aceasta să fie cea mai grea din ultimii 30 de ani sau din ultimii 100 de ani. De asemenea, în sezonul de tranziţie, de primăvară, nu am exclus în ultimii ani să avem stări autentice de iarnă, cum a fost şi în martie 2019 sau în aprilie 2017, când am avut avertizare Cod portocaliu pentru strat de zăpadă de 25 de cm în zona Moldovei”, a explicat pentru Antena 3 Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Luna noiembrie este cea mai călduroasă din ultimii ani
În așteptarea iernii care anunță un val de frig nemaiîntâlnit până acum în țara noastră, ne putem bucura de ultimele zile ale lunii noiembrie, cea mai călduroasă din ultimii ani, conform măsurătorilor meteorologice. Pe tot parcursul perioadei, temperaturile s-au menținut mult sub normalul ultimilor ani, ceea ce nu poate decât să ne bucure, chiar dacă trecerea bruscă la sezonul rece nu este foarte benefică pentru sănătatea noastră, întrucât sporește riscul de îmbolnăvire.
„Până la acest moment, primele două decade ale lunii noiembrie, indică posibilitatea ca această lună să fie cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice. Avem, la acest moment, o abatere termică pozitivă de 7 grade faţă de cât ar fi normal să se înregistreze într-o lună noiembrie, în ţara noastră.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Trebuie să ne bucurăm că, începând de miercuri şi până vineri, dar şi pe parcursul zilei de sâmbătă, vom avea precipitaţii. Veştile sunt bune, pentru că mai ales în jumătatea de sud a ţării, local în centru şi est, ne aşteptăm la cantităţi de precipitaţii în general cuprinse între 20 – 25 l/m, izolat 40-50 l/mp, în special în zona Carpaţilor Meridionali şi la altitudini mai joase. Acest lucru nu va face decât să determine o uşoară refacere a rezervei de apă din sol”, a mai spus directorul general al ANM