ANM a emis un cod galben de ninsori și viscol în zonele montane și alte 27 de județe. Avertizarea va intra în vigoare vineri, 31 ianuarie

Alexa Serdan   
în Prognoza meteo
30/01/2020, 15:01
ANM a emis un cod galben de ninsori și viscol în zonele montane și alte 27 de județe. Avertizarea va intra în vigoare vineri, 31 ianuarie
Cod galben de ninsori, viscol și vânt puternic la munte și în 27 de județe din țară. Sursa foto: pixabay.com

Agenția Națională de Meteorologie a transmis că un cod galben de vreme rea urmează să intre în vigoare la primele ore ale dimineții de vineri, 31 ianuarie 2020. Avertizarea meteo vizează zonele montane și 27 de județe din țară, iar fenomenele care se vor semna vor fi ninsoarea, vântul puternic și viscolul.

Cod galben de ninsori și intensificări ale vântului în zonele montane

Vremea schimbă foaia în următoarele ore. Meteorologii au anunțat că vineri, 31 ianuarie 2020, ora 08:00, va intra în vigoare un cod galben de vânt puternic, ninsori și viscol care vizează zonele montane din țara noastră. Avertizarea meteo este valabilă până sâmbătă, 1 februarie, ora 08.00.

Pe crestele montane, la altitudini care depășesc 1.500 de metri vor predomina ninsorile, iar zăpada va fi spulberată de vântul puternic al căror rafale va depăși chiar și 80-100 km/h. Vântul și zăpada viscolită vor scădea dramatic vizibilitatea. În plus, precipitațiile care se vor semnala în zonele montane vor fi mixte ceea ce înseamnă că există condiții de favorizare a poleiului.

Cod galben de vânt puternic în 27 de județe din România

De asemenea, ANM a mai transmis că alte 27 de județe din România sunt vizate de codul galben de vânt puternic. Meteorologii au anunțat că intensificările vântului vor ajunge la rafală la 50-55 km/h.

Județele care se vor afla sub imperiul vremii capricioase sunt Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea şi Buzău.

Prognoză specială pentru locuitorii din Capitală

Vremea se schimbă în acest final de săptămână și în București. Meteorologii au transmis că cerul va fi predominant noros, iar vântul va sufla slab spre moderat începând de vineri, 31 ianuarie. Aceste schimbări vor fi valabile tot până a doua zi, sâmbătă, 1 februarie.

Vântul va suferi unele intensificări în jurul prânzului, cât și spre seară, iar viteza la rafală va depăși 45-50 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 9-10 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 4-5 grade.

Prognoza meteo pentru luna februarie

În altă ordine de idei, ANM a transmis că luna februarie va continua să fie călduroasă, așadar temperaturile vor fi mai ridicate decât normalul acestei perioade din an. În plus, deficitul de precipitații va fi accentuat în continuare în zonele de sud, sud-est şi est ale țării noastre.

„În a treia lună de iarnă vom înregistra cu siguranţă un plus, pentru că şi în următoarele zile, până la finele lunii ianuarie, în bună parte din ţară, vom avea valori ridicate coroborat cu perioada din calendar”a declarat directorul general ANM, Elena Mateescu.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×