Anii 2000 au adus câteva cutremure serioase în zona Vrancea, dar și în Marea Neagră! Lista începe cu luna octombrie a anului 2004, mai exact ziua 27, atunci când s-a produs cel mai mare seism al secolului 21.
Anii 2000, cutremure serioase în Vrancea și Marea Neagră!
Nu mai puțin de 6 grade a avut cutremurul înregistrat în zona Vrancea și care nu a provocat urmări serioase. A fost catalogat drept „foarte puternic”, însă adâncimea a făcut să nu existe pagube în urma lui.
La 4 ani distanță, pe 7 mai 2008, în Nord Vestul Mării Negre are loc un nou cutremur. 5,2 – 5,4 grade și seismul este pus de specialiști în categoria „puternice”.
Când vine următorul seism uriaș în România
Bulgaria a fost cel mai tare zdruncinată, acolo fiind și câteva pagube minore, în timp ce în România s-a simțit puțin în anumite zone. Pe 25 aprilie 2009, de data aceasta în Vrancea, are loc un nou cutremur de 5,3 grade pe scara Richter.
Între 23 septembrie 2013 și 10 octombrie 2013 se petrec o serie de cutremure în zona Izvoarele, Galați. Mai exact, nu mai puțin de 300 de seisme lovesc zona.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Cel mai mic cutremur este înregistrat la 1 grad, în timp ce cel mai puternic ajunge până la 3,9. Aproximativ 30 la sută din gospodării sunt afectate serios. Pe 6 octombrie 2013, în Vrancea, are loc un cutremur de 5,5 grade, dar la o adâncime destul de mare.
Sunt pagube minime în Bulgaria si România. În județul Buzău s-a prăbușit un fragment de zid de secol XVIII de la schitul Berca.
Pe 22 noiembrie 2014, tot în Vrancea, un cutremur de 5,7 grade lovește zona. În urma seismului mai multe ziduri și șosele sunt crăpate în Galați și Tulcea. Alimentarea cu electricitate este întreruptă în zona epicentrală. La spital ajung un rănit din Tulcea și 8 persoane la Galați, în timp ce 5 persoane vârstnice hipertensive din Brăila au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza atacurilor de panică.
Pe 24 septembrie 2016, cutremur de 5,3 grade, de asemenea în Vrancea. La puține zile după Crăciun, mai exact pe 28 decembrie, din nou seism de 5,3, unul care s-a resimțit și în Republica Moldova.
Ultimele două cutremure au avut loc pe 8 februarie 2017, 5 grade, și 28 octombrie 2018, de 5,8 grade. În ceea ce privește data la care România va fi lovită de un nou mare cutremur rămâne de referință declarația oferită de Gheorghe Mărmureanu, director onorific la INFP.
Acesta spunea că într-adevăr va urma un cutremur mare în ţara noastră, însă nu se poate spune exact când se va produce. „Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a declarat Mărmureanu.