ANAF a publicat documentul: ce obligație au românii cu venituri realizate după 1 ianuarie 2018

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
30/11/2018, 14:00
ANAF a publicat documentul: ce obligație au românii cu venituri realizate după 1 ianuarie 2018
Modificarea constă în introducerea conturilor unice în baza codului numeric personal ori a codului după care se poate identifica fiecare persoană fizică.

Ordinul ANAF pentru aprobarea Nomenclarotului obligațiilor fiscale care se plătesc în contul unic de contribuabili persoane fizice a fost publicat și anunță românii ce trebuie să facă după 1 ianuarie cu veniturile realizate de aceștia. Documentul vizează românii care au de plată impozite pentru venituri extrasalariale și contribuie la asigurările sociale din baza declarației unice numite mai sus. ” Documentul vizează românii care au de plată impozite pentru veniturile extrasalariale atât pentru veniturile și contribuțiile la asigurările sociale declarate în baza declarației unice cât și pentru impozitele și contribuțiile perioadei anterioare” se arată în document.

Modificarea constă în introducerea conturilor unice în baza codului numeric personal ori a codului după care se poate identifica fiecare persoană fizică. ” Principala modificare constă în introducere conturilor unice în baza codului numeric personal sau a codului de identificare fiscală ale persoanelor fizice”, scrie în document.

Iată ce obligații au românii, de la 1 ianuarie, conform documentului publicat de ANAF:

ANAF document venituri romani 1 ianuarie 2018
Ordinul ANAF pentru aprobarea Nomenclarotului obligațiilor fiscale care se plătesc în contul unic de contribuabili persoane fizice a fost publicat și anunță românii ce trebuie să facă după 1 ianuarie cu veniturile realizate de aceștia.

• ”Potrivit OpANAF nr. 2936 se plătesc în contul unic următoarele: Impozitul pe venit, aferent declarației unice; Contribuția la asigurările sociale-pensii aferente declarației unice și contribuția la asigurările de sănătate aferente declarației unice.

Prin OPANAF nr. 2937/2018 se introduce procedura efectivă de distribuire a plăților din contul unic.

• Pentru obligațiile fiscale plătite de persoanele fizice pentru veniturile realizate până la 31 decembrie 2017, se utilizează conturile bugetare existente.

• Practic, contul unic funcționează doar pentru impozitele datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate începând cu anul 2018.

• Persoanele fizice plătesc obligațiile fiscale datorate declarate prin declarația unică în contul unic de disponibil 55.04, sume reprezentând impozit pe venit și contribuții sociale în curs de distribuire, deschis pe codul numeric personal / numărul de identificare fiscală, al contribuabilului, din cadrul Trezoreriei statului”, se arată în document.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×