Ana Birchall a primit cu mult entuziasm vestea că recursul compensatoriu ar putea fi abrogat după ce Comisia Juridică de la Camera Deputaților a dat aviz pozitiv acestei măsuri, cu unanimitate de voturi. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, fostul ministru al Justiției salută anularea uneia dintre cele mai controversate legi adoptate de fostul Guvern PSD și lansează un atac dur la adresa predecesorului său, Florin Iordache.
Ana Birchall exultă la aflarea veștii că recursul compensatoriu va fi abrogat
„Astăzi, colegii deputați din Comisia Juridică a Camerei Deputaților au votat în favoarea abrogării recursului compensatoriu. Mâine, legea va merge la votul final și sper să fie adoptată astfel încât șmecheriile introduse de Comisia Specială Iordache, și care au făcut atât de mult rau, să dispară, cel putin pentru viitor, odată pentru totdeauna!
Românii au dreptul și trebuie să se simtă din nou protejați, iar această decizie, pe care am susținut-o din primele discuții pe care le-am avut pe această temă, este un pas important pentru recâștigarea încrederii fiecărui roman în justiția din România!
Îi rog pe colegii din Parlamentul României să privească acest vot ca pe o readucere a justiției din România pe făgașul normal și să demonstreze că nu au participat la acele lovituri mișelești împotriva justiției. #votpentrujustitie”, a scris Ana Birchall pe contul său de Facebook.
Camera Deputaților a votat în unanimitate abrogarea recursului compensatoriu
Reamintim că membrii Comisiei Juridice din cadrul Camerei Deputaților s-au pronunțat cu unanimitate de voturi în favoarea abrogării recursului compensatoriu. Controversata lege adoptată de Guvernul PSD a eliberat din închisoare zecii de mii de infractori condamnați pentru violențe grave, stârnind un val de revoltă din partea opiniei publice.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Urmează votul din Plenul Camerei Deputaților, după care actul normativ va merge la promulgare. Deputaţii din comisie au adoptat un amendament potrivit căruia vor beneficia de efectele recursului compensatoriu persoanele condamnate începând cu 24 iulie 2012 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi.
„Prevederile art. 55¹ din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenţie, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit legii nr.15/1968 privind Codul penal al României, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în amendamentul votat marți de Comisia Juridică a Camerei Deputaților.
Totodată, cei care „execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenţie, în aplicarea art. 21 din legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă cuprinsă, între 24 iulie 2012 şi data intrării în vigoare a prezentei legi”.
Chestionat pe marginea acestui subiect, premierul Ludovic Orban a afirmat că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor. Şeful Executivului a precizat că măsura nu înseamnă că nimeni nu va mai beneficia de prevederile legii, imediat după revocare.
Proiectul a fost iniţiat în februarie de 10 deputaţi PNL și prevede abrogarea legii recursului compensatoriu. Miercuri va avea loc dezbaterea din plenul Parlamentului, înainte ca actul să fie trimis pentru promulgare.