Amirali Hajizadeh, liderul iranian care își asumă vina pentru doborârea avionului ucrainean: „Aș fi preferat să fi murit și eu”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
11/01/2020, 16:29
Amirali Hajizadeh, liderul iranian care își asumă vina pentru doborârea avionului ucrainean: „Aș fi preferat să fi murit și eu”
Comandantul iranian Amirali Hajizadeh și-a asumat vina pentru doborârea avionului ucrainean *foto: twitter.com

Amirali Hajizadeh, șeful Forței aerospațiale din cadrul Corpului Gardienilor Revoluţiei din Iran, şi-a asumat sâmbătă „responsabilitatea totală” pentru doborârea avionului ucrainean de pasageri miercuri, la Teheran.

Hajizadeh a făcut acest anunț în cadrul unei înregistrari video postate pe site-ul televiziunii de stat în care a admis că își asumă „responsabilitatea totală în această catastrofă”.

Corpul Gardienilor Revoluționari din Iran își asumă responsabilitatea pentru avionul doborât

„Aş fi preferat să fi murit şi să nu fiu martor la un astfel de accident”, a mai spus Amirali Hajizadeh. El a precizat că avionul Boeing a fost identificat în mod greşit drept rachetă de croazieră şi a fost doborât cu o rachetă cu rază scurtă.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat forţelor armate ale ţării să remedieze orice „neglijenţă” şi să facă tot ce este necesar „pentru evitarea repetării unui astfel de accident”.

Conform agenţiei Fars, apropiată ultraconservatorilor, Khamenei a fost informat vineri că tragedia avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines a fost provocată de o „eroare umană”, iar el a fost cel care a ordonat ca adevărul să fie făcut public. De asemenea, liderul suprem a prezentat „sincere condoleanţe” familiilor victimelor acestui „accident întristător”, arată cei de la Pro Tv.

Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean, după mai multe zile în care au dat vina pe „probleme tehnice”

Iranul a recunoscut abia sâmbătă dimineața că este de vină pentru doborârea avionului ucrainean, accident care s-a soldat cu decesul a 176 de persoane. „O mare tragedie şi o eroare impardonabilă”, a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani, cu privire la acest incident.

Rouhani a mai scris pe twitter că „Ancheta internă a forţelor armate a concluzionat că, în mod regretabil, rachete lansate din eroare au provocat prăbuşirea avionului ucrainean şi moartea a 176 de nevinovaţi”.

Potrivit experților din aviație, sistemul de rachete TOR folosit de armata iraniană ar fi putut lovi aeronava ucraineană.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×