Amenzile de circulație date după 1 ianuarie sunt încasate ilegal de stat

Filon Stan   
în Stiri de ultima ora
16/02/2019, 11:02
Amenzile de circulație date după 1 ianuarie sunt încasate ilegal de stat GALERIE FOTO
Avocatii spun ca amenzile rutiere sunt incasate ilegal

Amenzile aplicate de la începutul anului de către polițiștii de la Rutieră sunt încasate ilegal, iar specialiștii îi sfătuiesc pe români să nu le plătească! Totul a plecat de la Legea care spune că amenzile de circulație pot fi plătite în 15 zile, față de cele 48 de ore cât era înainte. În acest termen, șoferii vor plăti doar jumătate din amenda primită, spune legea.

Este vorba despre legea 203 din 2018 care a fost adoptată în vara anului trecut pentru „eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale”, arată Digi24. Specialiştii spun că legea conţine prevederi importante privind instituirea unui cont unic în care se fac plăţile către Trezorerie în contul amenzilor.

Avocații spun să nu plătim amenzile rutiere încasate de la începutul anului

Legea nouă impune introducerea unui titlul de creanţă electronic care preia informaţiile din procesul verbal de contravenţie (PVC). Pe baza titlului poate fi urmărită la nivel naţional încasarea amenzilor de la contravenienţi.  Pentru a fi aplicabilă însă legea are nevoie norme de aplicare. „Normele de aplicare a prezentei legi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, până la 31 decembrie 2018”, spune legea 203 la articolul 23.  Toate aceste informaţii lipsesc, fapt confirmat de avocaţi. Ei trec şi în revistă consecinţele.

amenzi incasate ilegal
Amenzile sunt incasate ilegal, deoarece legea nu are norme de aplicare

„Pot confirma că nu există norme de aplicare”, spune avocatul Adrian Cuculis pentru Digi 24. „Părerea mea este că nu aplicarea amenzilor în sine este ilegală, ci, din punctul meu de vedere, oamenii nu sunt obligaţi să plătească amenzile. De fapt încasarea amenzilor este nereglementată şi aceasta o face şi nelegală. Încasarea amenzilor contravenţionale se zice că se face prin modalităţile stabilite prin norme. Nu am norme, legea nu ar trebui să fie aplicabilă”, afirmă el.

„Încasarea de-a brambura poate avea drept consecinţă nulitatea relativă a încasării sumelor respective. Adică cineva se poate supăra şi spune „vreau să văd normele de aplicare, unde se duc banii, cum plătesc, etc şi încasarea devine ilegală”, a mai spus avocatul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×