Amenzi drastice pentru cadourile date profesorilor! Ce prevede noul cod etic din învăţământ

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
08/12/2018, 09:35
Amenzi drastice pentru cadourile date profesorilor! Ce prevede noul cod etic din învăţământ GALERIE FOTO
Amenzi drastice pentru cadourile date profesorilor, conform noului cod edic din îmvăţământ

Noul cod etic din învăţământ nu le mai permite profesorilor să accepte cadouri de la elevi sau părinţii acestora. Nici de sărbători nu au voie să facă acest lucru, iar amenzile sunt drastice dacă noul cod etic este încălcat.

Ministerul Educaţiei a prevăzut în noul cod etic interzicerea cadourilor, a banilor şi a oricărei atenţii către cadrele didactice din partea elevilor, după cum se arată în noile norme: „Fraudarea examenelor, solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obţinerii de către beneficiarii direcţi ai educaţiei de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor sancţiuni, de orice natură ar fi acestea“.

Amenzi drastice pentru cadourile date profesorilor

Mai mult, în noul cod care a fost adoptat în toamna acestui an se interzic meditaţiile contra cost cu elevii din clasă pe motiv că un profesor trebuie să-i recomande elevului materiale şcolare, deschise şi gratuite şi nu să impună elevului materiale şcolare contra cost.

Cadrele didactice trebuie să-i ofere protecţie fizică, morală şi psihică şi să ţină cont şi de alte îndatoriri importante, cum ar fi supravegherea elevilor atât pe parcursul activităţilor desfăşurate în şcoală, cât şi în afara acesteia.

În cazul în care regulile din noul cod etic din învăţământ sunt încălcate, atunci ceștia vor fi sancționați cu avertisment, reducerea salariului, suspendarea ori concedierea,  după cum se arată în Codul de etică din învăţământ, care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Fotografie realizată într-o şcoală din România, în prima zi a anoului an şcolar
Fotografie realizată într-o şcoală din România, în prima zi a anoului an şcolar

Astfel, Ministerul Educaţiei, condus acum de Ecaterina Andronescu, aflată pentru a patra oară în această funcţie, interzice primirea de cadouri sau atenţii. Chiar dacă nu aflăm în luna cadourile, regulile nu se schimbă şi cadrele didactice vor fi asupru pedepsite în cazul în care vor încălca aceste noi reglementări din Codul etic al învăţământului românesc, apărut în toamna acestui an.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×