Amendă care te scoate din joc pentru cauciucuri uzate. Nu contează că ai anvelope de iarnă montate pe mașină

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
22/10/2019, 15:11
Amendă care te scoate din joc pentru cauciucuri uzate. Nu contează că ai anvelope de iarnă montate pe mașină GALERIE FOTO
Cauciucurile uzate te pot lăsa fără bani în portofel. Sursa foto - facebook

În caz că nu știați există o amendă  care te scoate din joc. Aceasta se ia pentru cauciucuri uzate. Atenție! Dacă nu aveți grijă de starea anvelopelor puteți să plătiți nu mai puțin de 725 de lei și lucrul acesta se poate întâmpla chiar dacă aveți mașina echipată cu cauciucuri de iarnă și lanțuri. Codul Rutier mai impune o obligație, deși mai puțin cunoscută. Astfel, se specifică ferm că polițistul rutier poate reține certificatul de înmatriculare și poate da o amendă horror, chiar dacă anvelopele sunt de iarnă.

Amendă care te scoate din joc pentru cauciucuri uzate

De fapt, acesta este cazul oricăror anvelope, de vară, de iarnă, all-season – dacă acestea sunt uzate peste limită legală. Prin urmare, limita minima admisa mentionata in Codul Rutier este data de martorul de uzura care este pe anvelopa. Trebuie să știți că limita legală a uzurii anvelopelor în România este aceeași ca și în majoritatea țărilor din Europa, Asia și America de Nord. Vorbim de limita de 2/32 inch, mai precis 1,6 milimetri, impusă de legi ce țin de siguranța rutieră, standardizate la nivel mondial.

Autoritatea mondială Federal Motor Vehicle Safety Standards (FMVSS) i-a obligat pe toți producătorii de anvelope să incorporeze în anvelopele comercializate în Statele Unite și Europa niște martori de uzură. Aceștia sunt în număr de minimum 6 și sunt, de fapt, niște bare din cauciuc poziționate între blocurile profilului de pe anvelopă. Martorii de uzură au, la toate anvelopele de pe piață, o înălțime de 1,6 milimetri.

Amendă care te scoate din joc pentru cauciucuri uzate. Cauciucuri
Șoferii nu pot circula cu anvelope uzate. Sursa foto – facebook

Nu contează că ai anvelope de iarnă montate pe mașină

Atenție și la vremea de afară. Orice şofer surprins cu cauciucuri de vară când pe drum este strat de zăpadă sau polei va fi sancţionat drastic. Cine se încumetă să facă acest lucru trebuie să aibă în vedere faptul că amenzile sunt unele cu adevărat serioase. Legal nu există o dată de la care anvelopele de iarnă sunt obligatorii. Cu toate acestea, cauciucurile trebuie să fie mereu prezente atunci când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului.

Nerespectarea ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din Codul Rutier atrage însă contravenție, ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi. Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 1305 și 2.900 de lei.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×