Alocații copii 2019: Câți bani primesc lunar cei mici

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
03/01/2019, 18:02
Alocații copii 2019: Câți bani primesc lunar cei mici GALERIE FOTO
Care sunt alocaţiile copiilor din 2019

Alocaţia pentru copii în 2019 se acordă la acelaşi nivel ca şi în anul precedent, după cum a stabilit Legea nr. 61 / 1993, care spune că alocaţia de stat este acordată tuturor copiilor fără discriminare, până la vârsta de 18 ani, la  sau dacă la împlinirea acestei vârste, încă urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, aceştia vor primi în continuare alocația, până la terminarea cursurilor.

Cuantumul alocaţiei nu a mai suferit modificări din 2015 şi îşi păstrează valoarea din anii trecuţi. Aceasta este stabilită în raport cu indicatorul social de referinţă, ISR, care este de 500 de lei în prezenţă, astfel: ISR-ul este de 0,4, adică 200 de lei, pentru copiii cu vârsta de până la doi ani, sau trei, în cazul celor cu handicap.

Alocații copii 2019

Pentru copii cu vârsta cuprinsă între doi şi 18 ani, indicele ISR este 0.168, adică în valoare de 84 de lei. Conform legii care reglementează alocaţia, copii de până la 14 ani primesc alocaţia în rândul părinţilor pe baza acordului acestora sau în baza unei hotărâri judecătoreşti, în cazul în care părinţii nu se înţeleg, Exista şi posibilitatea ca alocaţia să fie încasată de părintele care a primit copilul spre creştere: „se plăteşte şi tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei căreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei, în condiţiile legii”.

Care sunt alocațiile pentru copii în 2019. Carnet de cecuri
Care sunt alocațiile pentru copii în 2019. Carnet de cecuri

În cazul în care părinţii doresc să nu fie ei cei care să primească pensia, ci copilul, atunci pot face o cerere în acest sens: „Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”, se mai arată în lege.

Alocaţiile de stat sunt acordate în România şi copiilor cetăţenilor străini, dar şi persoanelor care nu au cetăţenie, dar sunt rezidenţi la noi în ţară, însă doar dacă aceştia încă locuiesc alături de părinţi.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×