Alocații 2019: Ce acte sunt necesare pentru obținerea alocației copiilor

Silviu Ghering  
înStiri de ultima ora
20/02/2019, 10:42
Alocații 2019: Ce acte sunt necesare pentru obținerea alocației copiilorGALERIE FOTO
Decizie privind alocațiile în 2019

Un lucru cât se poate de bun pentru anul 2019!  Parlamentarii au votat la începutul lunii februarie creșterea alocațiilor pentru copii de la 84 la 150 de lei. Alocația pentru copil se dublează începând cu data de 1 martie 2019.

Majorarea alocației de la 84 la 150 de lei, iar pentru copiii cu vârste între 0-2 ani de la 200 la 300 de lei, va intra în vigoare la 1 martie 2019. Amendamentul a fost depus de PNL fiind aprobat cu 123 de voturi pentru, 119 împotrivă și o abținere.

Alocațiile pentru copii s-au dublat

Potrivit proiectului de OUG, articolul 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copil, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte astfel: 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3); 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

Acte necesare pentru obținerea alocației pentru copii

Potrivit legii în vigoare alocația de stat pentru copil se acordă tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetățeni români, fără discriminare, dar și tinerilor care au deja 18 ani, dar care urmează cursuri la liceu, până la terminarea acestora. Actele necesare pentru alocația de copil pentru acest an se depun la primăria localității sau sectorului de care aparțin părinții sau reprezentanții legali ai acestora.

Actele necesare pentru acordarea alocației pentru copil:cerere tip cerere pentru acordarea alocatiei de stat pentru copii; copie CI/BI părinţi – 1 copie xerox pentru mamă şi 1 copie xerox pentru tată;copie si original – certificatul de naştere al copilului;copie si original – livret de familie- actualizat ( se trece copilul în livretul de familie la Oficiul de Stare Civilă;copie hotărâre de încredinţare, dacă este cazul;copie hotărâre de adopţie, dacă este cazul;copie acte reşedinţă, în cazul în care unul dintre părinti sau ambii are/au reşedinţa într-una dintre tările U.E; extras de cont pe numele titularului, dacă alocaţia se va vira într-un cont bancar

De asemenea de alocație pot beneficia și copiii născuți în străinătate, dar și copiii ai căror părinți au naționalități sau domicilii diferite. Documentelenecesare pentru acordarea alocației pentru copil: actele de identitate ale părinților copiilor în original ( buletine/carte de identitate, carte de identitate provizorie, paşaport, carte de rezidenţă, legitimaţie de şedere temporară} + copii xerox; certificatul de naștere al copilului în original, eliberat de autorităţile române (certificat cu CNP, nu si certificate traduse ) + copie xerox;livret de familie + copie xerox;declarație notarială comună a ambilor părinţi, care să facă referire la: data intrării în ţară; motivul nedepunerii până în prezent a cererii de acordare a acestui drept; menţiunea că de la data naşterii şi până în prezent copilul s-a aflat permanenta ocrotire a părinţilor şi locuieşte împreună cu aceştia; alte documente la solicitare Agentiei Judetene pentru Plăti si Inspectie Sociala Arges: adeverinta de la autoritatile competente de pe teriotoriul tarii unde s-a nascut copilul din care să reiasă că nu s-a beneficiat de prestatii echivalente, anexa 1 și extras de cont.

 

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×