Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a anunțat că România va intra de luni în scenariul 4 de combatere a coronavirusului. Profesorul a declarat că 80% dintre cei care suferă de coronavirus au forme ușoare, care pot fi tratați în afara spitalului.
Alexandru Rafila anunță intrarea României în scenariul 4: „Probabil mâine ajungem acolo!”
Alexandru Rafila a declarat la Digi 24 că este o mare diferență între o persoană de 30 de ani care suferă de coronavirus și una de 70 de ani sau una care suferă și alte boli cronice, spunând că în majoritatea cazurilor îmbolnăvirile sunt cu simptome ușoare sau chiar asimptomatice:
„Mâine vom ajunge probabil la peste 2000 de cazuri. Este considerat pragul 4 pentru scenariul de alertă. Este probabil ca mâine, cel mai târziu poimâine să ajungem acolo. Este un lucru pe care trebuie să îl luăm ca atare. Trebuie să organizăm tratarea pacienților cu simptome ușoare în afara spitalului. 80% dintre cazuri sunt forme ușoare sau medii.
Ei trebuie tratați în afara spitalului pentru a nu suprasolicita spitalul. Fiind așa de tânără probabil avea diabet din copilărie sunt foarte expuse la astfel de îmbolnăviri. A existat un avertisment a OMS care spunea că oricine se poate îmbolnăvi și pot exista complicații.
„Persoanele fără simptomatologie nu este indicată pentru testare că nu aduce nicio informație nouă”
Îmbolnăvirea în marea majoritate a cazurilor este ușoară sau chiar asimptomatică, dar nu se compară la ceea ce se întâmplă la persoanele de peste 70 de ani sau persoanele cu boli cronice. Nu este similar să te îmbolnăvești la 30 de ani și la 80 de ani. Este complet diferit. Vulnerabile sunt considerate hipertensiunea arterială, diabetul, boli cardio-vasculare sau afecțiuni pulmonare cronice.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
La nivel național suntem la 2000 de teste pe zi. Având în vedere că se înrolează noi laboratoare, probabil vom dubla această capacitate în 12 zile. Scenariul ideal ar fi să poți testa persoanele simptomatice.
Cele care au simptome respiratorii și internate în spitale. Ideal ar fi să testezi cât mai mulți contacți. Persoanele fără simptomatologie nu este indicată pentru testare că nu aduce nicio informație nouă. N-are niciun sens să încercăm să ne testăm cu orice preț pentru că beneficiile sunt nule.
„Eu cred că vom ajunge la 10.000 de cazuri la finalul lunii aprilie”
Oamenii se îmbolnăvesc tot timpul în România și acești oameni trebuie tratați, operați. Nu putem să oprim. Trebuie să găsim o prioritizare a intervențiilor care trebuie să țină cont de fiecare situație în parte. Trebuie să găsim un echilibru în a acționa.”
Alexandru Rafila consideră că la finalul lunii aprilie sau începutul lunii mai va fi vârful de îmbolnăviri, cu aproximativ 10.000 de cazuri în finalul lunii viitoare:
„Consider că la finalul lunii aprilie, începutul lunii mai va fi vârful. Nu știu să fac socotelile, dar eu cred că vom ajunge la 10.000 de cazuri la finalul lunii aprilie. Important este să vedem cât sunt îmbolnăvirile pe zile”, a spus Rafila.