Alexandru Rafila, anunț care ne dă fiori! Numărul cazurilor de coronavirus ar putea ajunge la 100.000: „În ultima decadă a lunii aprilie, începutul lunii mai”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
21/03/2020, 09:00
Alexandru Rafila, anunț care ne dă fiori! Numărul cazurilor de coronavirus ar putea ajunge la 100.000: „În ultima decadă a lunii aprilie, începutul lunii mai”
Alexandru Rafila susține că trebuie să ne așteptăm la cel puțin 100.000 de cazuri de coronavirus în România. Sursa foto: Captură Antena 3

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus pe teritoriul României a ajuns deja la 308 și tinde să crească pe zi ce trece, motiv pentru care autoritățile se pregătesc să impună noi măsuri drastice care vizează sporirea distanței sociale, la fel cum se întâmplă în toate celelalte state afectate. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, avansează, însă, o serie de scenarii sumbre privind răspândirea agentului patogen denumit științific COVID-19.

Medicul Alexandru Rafila susține că trebuie să ne așteptăm la 100.000 de cazuri de coronavirus

Potrivit acestuia, vârful epidemiei ar urma să fie atins undeva la sfârșitul lunii aprilie sau în prima parte a lunii mai, când se preconizează un număr record de îmbolnăviri. Practic, după Sărbătorile Pascale trebuie să ne așteptăm la cel puțin 100.000 de cazuri, în contextul în care tot mai mulți cetățeni români se vor întoarce din țări precum Italia, Spania, Franța sau Germania, puternic afectate de pandemie.

De altfel, specialistul susține că este doar o chestiune de timp până când vom ajunge în această situație, motiv pentru care trebuie să ne pregătim cum se cuvine, pentru a limita proporțiile dezastrului. Declarațiile sale vin în contextul în care școlile sunt închise pe toată perioada stării de urgență, respectiv până pe 16 aprilie 2020, iar apoi elevii vor intra în vacanța de Paște. Teoretic, toate unitățile de învățământ ar trebui să își reia cursurile începând de miercuri, 22 aprilie 2020, în cazul în care autoritățile nu vor prelungi această restricție.

Anunțul președintelui Societății Române de Microbiologie

Ce s-a întâmplat în Italia, de-aia încerc să fac o paralelă. Dacă vă aduceți aminte, nu în weekendul acesta, în weekendul trecut, au fost două elemente: prima dată s-a discutat despre închiderea circulației în nordul Italiei, asta fost sâmbătă, iar luni s-a luat decizia ca această măsură să se extindă la întreaga peninsulă. În perioada asta de tranziție foarte mulți au călătorit și am înțeles de la colegii mei de la Organizația Mondială a Sănătății că au călătorit cu trenul.

Trenul e un mijloc de transport unde, de obicei sunt mai multe persoane, știți că trenurile moderne sunt fără compartimente, sunt spații deschise… Chestiunea asta cred că adus la răspândirea infecției în toată zona de nord a Italiei.  Pe de altă parte acolo e și un model cultural: familiile sunt unite, bătrânii sunt în mijlocul familiei, o anumită tradiție comportamentală și e foarte bine, cred că reprezintă valori europene foarte importante, dar nu au înțeles momentul și au înțeles prea târziu, și vedeți cum e în continuare, am mai spus și cu altă ocazie, mi se par niște cifre incredibil de mari.

De ieri până astăzi au crescut cu 25% numărul de cazuri, deci de la 4.200 la 5.200 de cazuri noi, deci e enorm! E o creștere enormă. În condițiile în care toată lumea spera, aștepta că acest număr să se stabilizeze. Ei au avut vreo două-trei zile de stabilizare, în jur de 3.200-3.500 de cazuri, după care iar au început să crească.

Ieri 4.200, azi 5.200 sau 5.300, nici nu mai are importanță. Sigur că numărul de decese nu putem să le controlăm sau să le cuantificăm acum, pentru că ele sunt consecința îmbolnăvirilor care s-au întâmplat în urmă cu două, trei sau patru săptămâni. Dar numărul de cazuri din Italia mi se pare incredibil.

Eu cred că o să atingem vârful epidemiei în ultima decadă a lunii aprilie, începutul lunii mai. Depinde foarte mult și de condițiile meteo, eu continui să, am citit diverse studii, continui să cred că influența climatului este importantă. Ea nu elimină transmiterea, dar o reduce la jumătate.

Deci o temperatura cu 10-15 grade mai mare decât în mod obișnuit, adică decât avem acum, să spunem, duce la frânarea transmiterii. Și atunci sigur că poți să iei și alte măsuri, lumea până atunci probabil ca să se obișnuiască cu restricțiile astea legate de apropierea persoanelor, iau măsuri igienice, și să sperăm că dispar și manifestările astea care mi se par de responsabilitate absolut incredibilă ce ați arătat dumneavoastră puțin mai devreme.

Problema este legată de modalitatea de transmitere. Toate studiile arată că modalitatea de transmitere dominantă, asta înseamnă 90%, este cea aeriană. Contactul apropiat. Fie că tușim sau nu tușim, dar simplul fapt că avem o conversație cu cineva foarte apropiat și unul dintre cei doi interlocutori este bolnav, este suficient pentru a transmite infecția.

Contactul cu suprafețele este important doar dacă avem un contact imediat, însemnând minute zeci de minute poate o oră nu mai mult cu suprafața care este contaminată cu secreții provenit de la persoana bolnavă. Chestiunile celelalte, cât supraviețuiește, nu contează numai cât supraviețuiește, contează și dacă doza infectantă este suficientă ca să producă boală.

Adică deja sunt prea multe chestiuni cumulative care nu demonstrează că aceasta ar fi o cale predilectă de transmitere. Ieri sau alaltăieri întreba cineva dacă e bine să dezinfecteze pachetele pe care le primește sau alimentele pe care le cumpără prin catering. E o prostie chestiunea asta. E simplu, se spală pe mâini și evită contaminarea, deci nu trebuie să dezinfecteze suprafața pachetelor, coletelor.”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×