Alexandra Bulat, tănâra care se asigură că românii din UK nu vor fi discriminați după Brexit

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
12/12/2019, 15:50
Alexandra Bulat, tănâra care se asigură că românii din UK nu vor fi discriminați după Brexit
Alexandra Bulat ajută românii din Marea Britanie după Brexit *foto: caleaeuropeana.ro

Alexandra Bulat este o româncă ce lucrează pentru una dintre cele mai importante organizații din Marea Britanie. Ea este direct responsabilă de lupta pentru asigurarea drepturilor cetățenilor UE după Brexit.

Tânăra îi avertizează pe românii care sunt rezidenți în Marea Britanie că, dacă nu vor fi atenți, ar putea rata termenul limită pentru înregistrare, și s-ar putea trezi rezidenți ilegali peste noapte.

Alexandra Bulat, tânăra care apără drepturilor cetățenilor UE în Marea Britanie

Alexandra Bulat este studentă la doctorat la University College London și purtătoare de cuvânt pentru campania ”The 3 Million”, care militează pentru drepturile cetățenilor UE. Ea a explicat pentru Libertatea că mulți dintre cei peste 450.000 de români sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu și-au ținut promisiunea din timpul campaniei pentru referendum, aceea de a acorda automat drepturi cetățenilor UE.

„Momentan, cetățenii UE din Marea Britanie trebuie să depună o cerere pentru a obține un permis de ședere permanentă (‘indefinite leave to remain’) sau pe timp limitat (‘pre-settled status’). Sunt doar unul dintre cei peste trei milioane de cetățeni care a trebuit să depună o cerere pentru a rămâne în țară unde am studiat, lucrat și trăit de peste 7 ani.

The 3 Million dorește ca politicienii să respecte ce au promis în 2016 și să garanteze drepturile cetățenilor UE în mod automat, prin legislație primară adoptată în Parlament, implementand un sistem de înregistrare simplu, și protejând toate drepturile actuale, inclusiv dreptul la vot în alegerile locale”, a explicat Alexandra Bulat.

Câți români au depus cerere pentru a rămâne în UK și după Brexit

„De asemenea, dorim că cetățenii UE să primească o dovadă fizică a statutului lor de imigrare/rezident. Momentan, acest statut este înregistrat în mod digital și credem că acest lucru poate provoca discriminare in viitor, de exemplu când cetățenii UE vor să închirieze o casă sau să își dovedească dreptul la muncă”, a mai explicat Alexandra.

Ministerul de Interne din Marea Britanie a anunțat că în sistemul de înregistrare al cetățenilor UE din Marea Britanie au fost depuse deja peste 2 milioane de cereri. În octombrie, 280.000 de români au făcut deja acest lucru. Tot guvernul a admis că cei care nu se înregistrează până la termenul limită, finalul anului 2020, ar putea fi deportați, potrivit The Guardian.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×