Alertă pe Pământ! Semnale de la un obiect misterios aflat la 500 de milioane de ani lumină! Se întâmplă la fiecare 16 zile

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
09/02/2020, 15:35
Alertă pe Pământ! Semnale de la un obiect misterios aflat la 500 de milioane de ani lumină! Se întâmplă la fiecare 16 zile GALERIE FOTO
Semnal radio dintr-o altă galaxie. Sursa foto - facebook

Alertă pe Pământ! Astronomii au identificat un semnal radio care vine din spațiu, dar nu cunosc încă cu exactitate ce a creat acest fenomen. Se știe doar că, până în prezent, s-a reuşit să se identifice sursa a cinci impulsuri radio rapide.

Alertă pe Pământ!

În ultimul deceniu, activitatea multor astronomi a fost concentrată pe descoperirea originii impulsurilor radio rapide, fast radio bursts în engleză (FRB), explozii de energie extrem de intense, care au loc la mulţi ani lumină şi care durează câteva milisecunde.

Astfel, de-a lungul timpului, au fost identificate sute de astfel de semnale, dar doar în cazul a cinci dintre acestea a putut fi identificată originea.

Semnale de la un obiect misterios aflat la 500 de milioane de ani lumină!

Acum vorbim de o reușită a unei echipe internaţionale care a folosit datele colectate de către opt telescoape amplasate în Regatul Unit şi China. Cercetătorii spun că importanţa acestei reuşite este depăşită de către înţelegerea galaxiei în care îşi are originea impulsul radio.

„Identificarea galaxiei gazdă pentru FRB-uri este esenţială pentru a ne spune despre în ce tip de medii trăiesc FRB-urile şi, prin urmare, ce ar putea produce de fapt aceste FRB-uri”, a spus Sarah Burke-Spolaor

„Ceea ce este foarte interesant în ceea ce priveşte acest FRB care se repetă este că se află în braţul unei galaxii spirală asemănătoare cu Calea Lactee […]

Proximitatea şi repetitivitatea unică a acestui FRB ar putea permite observarea în alte lungimi de undă şi potenţialul unui studiu mai detaliat pentru a înţelege natura sa”, explică Kevin Bandura, expert în informatică şi inginerie electrică.

Acest impuls, numit FRB 180916, îşi are originea într-o galaxie la aproximativ 500 de milioane de ani lumină faţă de Pământ şi conform cercetătorilor se află la o distanţă de 100 ori mai mică faţă de planeta noastră în comparaţie cu oricare alt impuls radio rapid a cărui origine a fost identificată până în prezent.

Interesant este că acest semnat se întâmplă la fiecare 16 zile negreșit.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×