Alertă în agricultură! A apărut coronavirusul roșiilor! „Nu poate fi tratat cu nimic”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
09/02/2020, 10:00
Alertă în agricultură! A apărut coronavirusul roșiilor! „Nu poate fi tratat cu nimic” GALERIE FOTO
Agricultura din România ar putea fi lovită de coronavirusul roşiilor. Sursa foto - hepta.ro

Alertă în agricultură acolo unde Europa poate traversa un adevărat șoc. Piața legumelor este amenințată de un virus periculos. Se numește Tobrev și poate să termine pur și simplu culturi întregi de roșii pe câmp sau în sere.

Alertă în agricultură!

S-au confruntat deja cu această boală a tomatelor Spania, Italia și Olanda și, din păcate, sunt șanse foarte mari ca virusul să ajungă și la noi în țară.

De remarcat că acesta se transmite inclusiv prin semințe și răsaduri, ceea ce înseamnă că un simplu import ar putea paraliza întreaga agricultură pe 2020.

A apărut coronavirusul roșiilor!

Virusul care sperie acum producătorii mari de roşii şi ardei din Europa a apărut în Orientul Mijlociu, acum 6 ani, iar prezenţa lui pe continentul nostru a fost semnalată prima dată acum doi ani.

„Este un fel de coronavirus al tomatelor. De ce? Pentru că virusul este relativ nou apărut, soiurile şi hibrizii care prezentau rezistență la celelalte virusuri. Acele soiuri nu manifesta gene de rezistenţă şi pentru acest nou tip de virus.

Este ceva nou şi trebuie tratat cu foarte mare atenţie”, a spus Radu Șumălan, prof. univ. USAMVB Timişoara.

Trebuie specificat că în locurile unde deja a fost semnalată prezența virusului, mii de hectare de roşii au fost distruse. Măsurile care limitează extinderea lui sunt drastice, asemănătoare cu cele dintr-un spital.

„Nu poate fi tratat cu nimic, se transmite foarte uşor prin sămânţă şi material biologic, chiar prin fructe. Trebuiesc luate măsuri ca să nu se extindă, să nu pătrundă în România. Trebuie să cumpărăm seminţe din surse sigure, atent verificate în laborator, liberă de boli şi dăunător”, a spus și Costel Vanatoru, cercetător SCDL Buzău

Specialiştii spun că dacă virusul intră în România va fi imposibil de tratat. „În primul rând ar trebui să avem un organism special de control al acestui virus, coordonat de Ministerul Agriculturii.

Trebuie să avem o procedură, există procedura de determinare şi de prelevare de probe din seminţele importate, mai ales pe cele pentru producerea răsadului”, a explicat Radu Șumălan, prof. univ. USAMVB Timişoara

„Dacă sunt probleme deosebite sau suspiciuni, suntem alertaţi prin sistemul european de alertă iar în acel moment toată marfa din acel lot se sechestrează, iar inspectorii recoltează probe şi le analizăm”, a spus și Viorel Agud, director DSVSA Arad

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×