ALERTĂ! Faceți curat în dulapul cu pastile! Medicamentele cu ranitidină, retrase de urgență de pe piață! Ar avea efecte cancerigene

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
21/01/2020, 09:26
ALERTĂ! Faceți curat în dulapul cu pastile! Medicamentele cu ranitidină, retrase de urgență de pe piață! Ar avea efecte cancerigene GALERIE FOTO
Ranitidina nu mai poate fi comercializată în România. Sursa foto - facebook

Faceți curat în dulapul cu pastile! Acesta este avertismentul lansat de cei de la Agenția Națională a Medicamentului. Astfel, la puțin timp după ce SUA a retras de pe piață produsul Zantac, medicament pe bază de ranitidină, pe motiv că ar putea determina apariția cancerului, și Uniunea Europeană a luat o decizie similară.

Faceți curat în dulapul cu pastile!

Concret, în acest moment, toate medicamentele care conțin Ranitidină au fost blocate de la vânzare. Deocamdată, acestea se află în farmacii, dar nu mai pot fi comercializate sub nicio formă.

Conform celor de la capital.ro, decizia a fost luată la nivel european, iar România a fost obligată să se conformeze. De menționat că specialiștii încearcă acum să observe cu exactitate efectele adverse ale acestui produs.

Medicamentele cu ranitidină, retrase de urgență de pe piață!

În cazul în care nu vor fi observate anomalii, atunci acesta ar putea fi vândut din nou. În Statele Unite ale Americii au fost retrase anumite variante de medicamente pe bază de ranitidină. S-a întâmplat lucrul acesta după ce s-au descoperit urme ale unei impurități cancerigene numite N-nitrozodimetilamină (NDMA)

Trebuie să știți că Ranitidina, precum și alte medicamente pe bază de Ranitidina sunt extrem de folosite în România în tratarea afecțiunilor de stomac. Culmea, la noi, astfel de produse sunt utilizate de mult timp. Până acum nu au existat plângeri asupra lor.

Fiind un medicament pe care doctorii din România îl recomandă cu uşurinţă, ranitidina este considerată şi accesibilă din punct de vedere al preţului. Sursa citată mai scrie că este posibil și ca lobby-ul din pharma să fi dus la această decizie și peste câteva luni să apară un înlocuitor al acestui medicament cu mult mai scump, așa cum s-a mai întâmplat și în trecut.

“Agenția Națională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vânzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină.

Atât a formelor farmaceutice cu administrare orală cât și a soluției injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conțin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate.

ANMDMR informează, în acest context, profesioniștii din domeniul sănătății asupra disponibilității pe piață a unor tratamente alternative și recomandă pacienților să-si consulte medicul în acest sens”, a transmis şi Agenşia Naţională a Medicamentului din România.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×