Alertă cod roșu de la ANM! Viscol puternic, ninsoare abundentă și intensificări de vânt. Traficul feroviar este afectat – UPDATE

Adrian Baciu   
în Prognoza meteo
24/03/2020, 11:03
Alertă cod roșu de la ANM! Viscol puternic, ninsoare abundentă și intensificări de vânt. Traficul feroviar este afectat – UPDATE
Alertă cod roșu de la ANM! Viscol puternic, ninsoare abundentă și intensificări de vânt de peste 130 km/h în zona de munte. Credit line: Peter Jolly / Shutterstock Editorial / Profimedia

Continuă să vină avertizări de vreme rea din partea Administrației Națională de Meteorologie. Specialiștii au emis un cod roșu de viscol, ninsori și vânt, în vigoare până la ora 14:15.

Cod roșu de la ANM! Viscol puternic, ninsoare abundentă și intensificări de vânt de peste 130 km/h în zona de munte

UPDATE, 11:03 Traficul feroviar din România se desfășoară cu dificultate la această oră, transmite CFR Călători printr-un comunicat de presă.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

„La această oră, viteza de circulație a trenurilor pe relația Craiova – Roșiori a fost redusă la 70 km/h, din cauza rafalelor puternice de vând, între stațiile Olteni – Videle traficul feroviar se desfășoară doar pe firul I, iar între Pitra Olt și Caracal este permisă doar circulația trenurilor remorcate cu locomotive Diesel”, se arată în comunicatul CFR.

„Pasagerii sunt rugați să plece la drum doar dacă este necesar și de asemenea, doar după ce s-au informat telefonic la gara din localitatea despre graficul de circulație al trenului cu care intenționează să călătorească”, adaugă cei de la CFR.

Avertizarea meteorologilor vizează județul Caraş-Severin, zona de munte de peste cota 1800 m și Județul Hunedoara, zona de munte de peste cota 1800 m. În aceste zone se vor semnala: viscol puternic, ninsoare moderata cantitativ și intensificări de vânt la rafală cu viteze de peste 130 km/h.

În continuare, ANM păstrează în vigoare două coduri portocalii și galbene pentru majoritatea județelor din centrul, sudul, sud-estul și sud-vestul României.

Până marți, la ora 10:00, în Oltenia, vestul Munteniei, sudul Banatului şi Carpaţii Meridionali, temporar va ninge abundent (30 – 50 litri/mp), iar stratul de zăpadă va fi consistent.

Vântul va prezenta intensificări cu viteze de 40 – 55 km/h, iar în Carpaţii Meridionali, în judeţele Olt şi Teleorman, precum şi în sudul judeţelor Vâlcea şi Argeş, rafalele vor atinge 60 – 70 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii.

Judeţele vizate de Cod portocaliu, unele doar parţial, sunt: Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, iar total, Argeş, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi şi Caraş-Severin.

Coduri galbene în vigoare

În același interval vor fi în vigoare avertizări Cod galben de intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ şi viscol la munte în Carpaţii Orientali, Munţii Apuseni, sudul Transilvaniei, iar în Dobrogea şi jumătatea estică a Munteniei se vor semnala intensificări ale vântului şi precipitaţii mixte.

”În zona Carpaţilor Orientali şi a Munţilor Apuseni, precum şi în sudul Transilvaniei, temporar va ninge, moderat cantitativ (10 -20 litri/mp) şi se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50 – 60 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăşi 70 – 90 km/h, viscolind ninsoarea”, precizează meteorologii ANM.

În Dobrogea şi în jumătatea estică a Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 55 – 75 km/h. Temporar se vor semnala precipitații sub formă de lapoviţă şi ninsoare, cu depunere de strat de zăpadă, dar trecător şi ploaie, favorizând formarea poleiului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×