Alertă alimentară! Carne infectată cu gripă aviară, vândută în 26 de județe din țară. Anunțul ANSVSA

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
20/01/2020, 19:48
Alertă alimentară! Carne infectată cu gripă aviară, vândută în 26 de județe din țară. Anunțul ANSVSA
Alertă alimentară în magazinele din țară. Carne de pasăre contaminată cu gripă aviară. Sursa foto: timponline.ro

Este alertă alimentară în România, după ce peste 13 tone de carne de pasăre infectată cu gripă aviară au fost livrate în magazinele din 26 de județe ale țării, potrivit unui comunicat al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) transmis în cursul zilei de luni. Instituția a fost sesizată de Comisia Europeană, care a anunțat că produsele din carne de curcan provin din zone restricționate de pe teritoriul Ungariei.

Carne de pasăre cu gripă aviară în magazinele din țară. Care sunt județele vizate

În momentul intervenției, inspectorii  ANSVSA au constatat că în cele trei depozite care au achiziționat carne contaminată au mai rămas circa 3,3 tone, fiind neutralizate ulterior 38 de kilograme. Restul de 13 tone au ajuns, însă, în 26 de județe ale țării.

Mai precis, vorbim aici despre Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.

Comisia Europeană a transmis informări către mai multe state, printre care și România

Acțiunea Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a avut loc în urma informării transmise de Comisia Europeană în cursul zilei de vineri, 17 ianuarie, către mai multe state membre, printre care Austria, Croația, Italia, Olanda, România, Republica Cehă și Slovenia. Notificarea viza livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zonele de restricție din cauza contaminării cu virusul gripei aviare, tipul H5N8.

Potrivit Comisiei Europene, „în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie. Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activitaților de comerț intracomunitar”.

„Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene.

Reprezentanții Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe, au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.

Acțiunea de verificare și retragere a cărnii de curcan de la raft, aflate în lista de distribuție s-a finalizat. Cantitatea de carne reținută oficial și dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg. Serviciile sanitare veterinare din România, alături de celelalte instituții membre ale Centrelor Locale de Combatere a Bolilor (CLCB) județene instituie măsuri conform legislatiei naționale și europene.

Aceleași măsuri se aplică în toate statele membre în care a fost diagnosticată gripa aviară.Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea”, se arată în comunicatul ANSVSA.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×