Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, românii din Diaspora continuă să voteze în număr mare la alegerile prezidențiale. Conform datelor oficiale, până în momentul de față, peste 100.000 de cetățeni aflați peste hotare au pus ștampila pe candidatul care i-a convins că merită să dețină cea mai importantă funcție în stat. Au existat și unele „disfuncționalități”, după cum transmit reprezentanții Biroului Electoral pentru secțiile de votare din străinătate. Aceștia anunță, însă, că problemele au fost remediate rapid, astfel că întreaga procedură decurge normal.
Probleme în timpul votului din Diaspora. Anunțul oficial
„Procesul de votare decurge destul de bine. Mai apar unele disfuncționalități, dar sunt remediate rapid”, a declarat Sanda Păun, preșdintele BES. Secțiile de vot vor rămâne deschise până duminică la ora 21:00, iar dacă vor exista la coadă români care nu și-au exercitat dreptul garantat de Constituție, programul va fi prelungit până spre miezul nopții.
În cursul zilei de vineri, zeci de români din Bruxelles au stat la coadă pentru a-și putea alege președintele, după cum relatează europarlamentul USR-PLUS, Nicu Ștefănuță într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare. „A început votul! Este ora 12 la Bruxelles și deja s-a format o coadă în fața misiunii diplomatice a României. Participarea va fi mare, simt deja că după 26 mai, în 10 noiembrie vom avea o nouă sărbătoare a democrației românești”, a scris acesta pe contul personal de Facebook.
Românii din diaspora au votat inclusiv pentru turul doi al alegerilor prezidențiale
Acest tur de scrutin înregistrează și o premieră pentru țara noastră, întrucât românii din Diaspora au posibilitatea de a opta pentru votul prin corespondență. Mulți dintre cetățeni au votat inclusiv pentru turul doi, situație care a stârnit numeroase controverse, fiind nevoie ca autoritățile să vină cu explicații în acest sens.
„Buletinele de vot pentru ambele tururi de scrutin au fost expediate în acelaşi timp deoarece aşa prevede legea. (…) s-au respectat întocmai dispoziţiile legale. În ceea ce priveşte instrucţiunile care sunt şi în interioriul plicurilor şi care au fost şi popularizate pe facebook și prin comunicate de presă, practic prin toate canalele de comunicare, este specificat foarte clar şi e atras atenţia că în cazul celui de-al doilea tur de scrutin, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conţine candidatul pentru care optaţi, va trebui să vă asiguraţi că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
(….) abia după ce CCR ar fi decis care sunt cei doi candidaţi care merg în turul al doilea, după ce s-ar fi imprimat toate aceste buletine de vot asta ar fi durat, probabil, cinci-şase zile şi ca să expediezi plicurile mai durează iar trei-patru zile în funcţie de destinaţie, prin urmare, evident că nu exista timp fizic să fie trimise şi înapoi. Tocmai din acest motiv, în instrucţiuni foarte clar specificat că alegătorul trebuie să se asigure că candidatul (sic!) pentru care optează se regăseşte între cei doi candidaţi care participă la al doilea tur de scrutin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Autorităţii Electorale Permanente, Anamaria Revnic Călugăriţa.