Alegeri locale în Moldova. Prezența la vot, rezultate. Află primele exit-poll-uri

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
20/10/2019, 14:54
Alegeri locale în Moldova. Prezența la vot, rezultate. Află primele exit-poll-uri GALERIE FOTO
Duminică au loc alegeri locale în Republica Moldova. Sursa foto: infoprut.ro

Republica Moldova organizează, duminică, alegeri locale generale! Este primul scrutin electoral după venirea la guvernare a unei coaliţii compuse din socialiştii proruşi ai preşedintelui Igor Dodon şi Blocul proeuropean ACUM (PAS plus PPDA).

Duminică au loc alegeri locale în Republica Moldova

UPDATE 13:30 – Rata de participare la urnele de votare a trecut de 16 la sută până la această oră. Peste 120 de mii de locuitori ai Capitalei au votat. Prezența la vot în suburbii este de 18,7%. Urmează sectoarele Centru și Râșcani – 16,5%, Botanica – 15,8%, Buiucani – 15,6%, Ciocana – 14,5%.

Alegătorii de peste Prut sunt chemaţi la urne să aleagă 898 de primari şi 11.580 de consilieri locali pentru un mandat de patru ani. Pentru ca alegerile locale din Republica Moldova să fie validate, la vot trebuie să participe cel puţin un sfert din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale din fiecare circumscripţie, conform site-ului alegeri.md.

De departe cea mai importantă funcție care va fi votată duminică este cea de primar general al capitalei Chişinău. Potrivit sondajelor, principalii favoriţi dintre cei 17 candidaţi înscrişi în cursa pentru fotoliul de edil general al capitalei Republicii Moldova sunt Andrei Năstase, liderul PPDA (proeuropean), şi candidatul socialiştilor, Ion Ceban.

Duminică au loc alegeri locale în Republica Moldova
Duminică au loc alegeri locale în Republica Moldova. Sursa foto: moldova24.info

Au fost tipărite 6,104 milioane de buletine de vot în limba română

Conform rezultatelor ultimului sondaj dat publicităţii la începutul acestei săptămâni, când se mai puteau face publice anchete sociologice conform legislaţiei în vigoare, cei doi au cele mai multe şanse să acceadă în turul doi al scrutinului, care ar urma să aibă loc pe data de 3 noiembrie.

1. 600 observatori naţionali din partea a 11 organizaţii neguvernamentale vor monitoriza alegerile de duminică. De asemenea, Comisia a acreditat 145 de observatori internaţionali din partea a 11 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, a 11 autorităţi electorale străine şi a 3 organizaţii neguvernamentale internaţionale.

Pentru scrutinul de duminică au fost tipărite peste 7,8 milioane de buletine de vot, dintre care 6,104 milioane în limba română şi peste 1,688 milioane în limba rusă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×