Ajutor pentru fermierii români, direct de la Bruxelles. Banii vor fi dați celor care au avut pierderi din cauza pestei porcine

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
23/10/2019, 17:27
Ajutor pentru fermierii români, direct de la Bruxelles. Banii vor fi dați celor care au avut pierderi din cauza pestei porcine
Ajutor pentru fermierii români afectați de pesta porcină, de la Bruxelles. Sursa foto: kanald.ro

Se dă ajutor pentru fermierii români din partea Uniunii Europene! Este vorba despre 50 de milioane de euro care vor fi destinate celor care au suferit pierderi din cauza pestei porcine africane, anunță europarlamentarul liberal Sigfried Mureșan, pe pagina sa de Facebook.

Ajutor de 50 de milioane de euro pentru fermierii și agricultorii români

Parlamentul Uniunii Europene a decis să acorde sprijine financiare fermierilor care au avut pierderi din cauza pestei porcine, România fiind de altfel una dintre cele mai afectate țări în ultimii doi ani de zile. 90% din focarele de pestă porcină africană se află pe teritoriul României, motiv pentru care europarlamentarii au decis să acorde acest ajutor important.

„Am obținut în total 50 de milioane de euro care vor ajunge, în mare parte, la fermierii români păgubiți, având în vedere că aproximativ 90% din focarele de pestă porcină africană din UE se află pe teritoriul României”, transmite Sigfried Mureșan. Printre românii care au depus amendamente reușind să îi convingă pe eurodeputați să voteze acordarea banilor către agricultori și fermieri s-au numărat Mureșan, Mircea Hava, Daniel Buda și Daniel Motreanu, toți membri în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European.

ajutor fermierii români
Zecii de mii de porci au fost sacrificați din cauza pestei porcine în ultimii ani. Sursa foto: radiocluj.ro

Bugetul va fi finalizat în luna noiembrie

„Astfel, 30 de milioane de euro vor fi alocate către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană, în special pentru sprijinirea pieței produselor din carne de porc care a avut de suferit din cauza prezenței virusului. În plus, vor fi alocate și 20 de milioane de euro către Fondul pentru măsuri de urgență privind sănătatea animalelor și a plantelor din cadrul Programului pentru Produse și Hrana Animalelor gestionat de Comisia Europeană”a mai transmis Mureșan, notează observator.tv.

Forma finală a bugetului pentru anul 2020, de unde vor fi alocate aceste ajutoare, va fi realizată abia în luna noiembrie după consultările cu Consiliul Uniunii Europene. Aceasta este prima decizie legată de bugetul pe anul viitor, o măsură necesară mai ales pentru fermieri.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×