Adrian Vasilescu, BNR. Băncile vor amâna ratele românilor. Fiecare bancă va anunţa pentru ce credite şi pentru ce perioade

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
15/03/2020, 18:02
Adrian Vasilescu, BNR. Băncile vor amâna ratele românilor. Fiecare bancă va anunţa pentru ce credite şi pentru ce perioade
Băncile vor amâna ratele românilor în contextul epidemiei de coronavirus. Sursa foto: rtv.net

Băncile au luat decizia la nivel de sistem bancar să amâne plate ratelor clienţilor pentru anumite credite pentru o perioadă de timp. Fiecare bancă îşi va anunţa clienţii pentru ce credite le vor fi amânate ratele, precum şi perioada pentru care se va face amânarea.

Băncile amână ratele românilor. Fiecare bancă va anunţa pentru ce credite şi pentru ce perioade

Adrian Vasilescu, consultant al Băncii Naţionale Române, a anunţat că la nivel de sistem bancar băncile au decis să amâne plata ratelor clienţilor pentru anumite credite pe care aceştia le-au făcut, în contexul epidemiei de coronavirus.

Băncile au luat iniţiativa. Deci fiecare bancă îşi face propriul program urmând să anunţe clienţii şi debitorii. Deja e o înţelegere la nivelul întregului sistem bancar”, a spus Adrian Vasilescu.

Fiecare bancă va decide cum îşi va ajuta clienţii în contextul epidemiei de coronavirus

Reprezentantul BNR nu ştie ce rate vor fi amânate de către bănci, nici perioadele de amânare, aceste informaţii urmând a fi anunţate de către fiecare bancă pentru clienţii proprii.

Nicio bancă nu ştie la ora asta şi nimeni nu ştie cum vor merge evenimentele. Toţi sperăm să se încheie povestea într-o lună-două”, a mai precizat Adrian Vasilescu.

Prima bancă care a anunţat amânarea ratelor clienţilor a fost Banca Transilvania. Astfel, Banca Transilvania a anunţat că extinde perioada de graţie la cardurile de credit.

Pe de altă parte, CEC Bank este aşteptată să informeze zilele acestea amânarea plăţilor ratelor pentru creditele luate de persoanele fizice pentru o lună de zile.

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) analizează din perspectiva afectării interesului economic al consumatorului amânarea plăţii ratelor bancare cu 90 de zile pentru românii care au credite imobiliare şi nu numai, în contextul pandemiei de coronavirus”, a declarat, Paul Anghel, directorul general al ANPC.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×