Mediul bancar a luat foc după ce parlamentarii au votat Legea „Dării în plată” prin care românii care nu-şi mai pot plăti ratele, pot ceda băncii imobilul ipotecat şi aşa scapă de datorii, chiar dacă banca nu mai reuşeste să-şi recupreze banii imprumutaţi prin vanzarea imobilului în cauză.
Mai mult, legea prevede că banca nu va mai putea să se îndrepte decât asupra bunului ipotecat, nu şi catre alte proprietăţi, venituri actuale şi viitoare ale clientului, aşa cum este în prezent. Reprezentanţii băncilor au reacţionat imediat, cerând preşedintelui să nu promulge legea.
Chiar de Ziua Naţională, pe 1 decembrie, şefii a patru bănci-mamă ale unor bănci romanesti cu capital străin i-au scris şefului statului o scrisoare în care avertizează practic Romania.
Subiectul a fost dezbătut în ediţia de duminică Income, realizată de Adrian Măniuţiu.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată şi avocatul Gheorghe Piperea.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a explicat că BNR nu a fost niciodată împotriva acestei legi, dar că trebuie făcute câteva ajustări importante.
Banca Centrală a României nu este împotriva acestei legi. Din păcate, dezbaterea a fost de foarte multe ori prea zgomotoasă şi în aceste situaţii se pierde mesajul şi rămâne zgomotul. Repet, BNR nu este împotriva acestei legi. Eu, personal, cred că această lege este necesară. Problema este cum se aplică. (…) Eu cred că distinşii mei colegi au greşit pentru că tot timpul au găsit motive să atace BNR. S-a ajuns să se spună că şi guvernatorul este vinovat pentru această lege. Nimeni nu a spus că acest principiu este anormal. Problema este cum şi în ce fel. Nu putem să aruncăm în aer tot sistemul de c ontracte. Se face un contract între bancă şi client. Ne referim la contracte valide, perfecte, care nu au clauze abuzive. Dar apar situaţii în derularea acestor contracte în care o parte nu mai poate plăti. Şi asta a fost situaţia în timpul crizei. Ei bine, foarte multe lucruri s-au întâmplat în rândul familiilor nevoiaşe, a fost dereglat consumul câţiva ani. Şomajul, taxe, reduceri de pensii şi salarii. BNR nu vede o lege în care să fie înglobaţi şi cei care plătesc şi cei care nu plătesc. Şi nu numai BNR, şi preşedintele României şi Banca Europeană.”
Daniel Zamfir, iniţiatorul legii, a explicat că, într-adevăr, această lege poate fi şlefuită, dar că este o lege de care românii au nevoie.
„Domnul preşţedinte nu s-a referit în niciun caz la faptul că legea este neconstituţională, că ar fi antieconomică, antinaţională, că aduce Apocalipsa. Toate aceste intoxicări care au fost de-a lungul acestor dezbateri, din partea băncilor, susţinute de BNR, eu nu am auzit aceste lucruri în luarea de poziţie a preşediontelui. Acesta a spus că este o lege binevenită, mă bucur că şi BNR şi-a însuşit acest lucru. Este o lege pe care o aşteaptă foarte mulţi oameni, sunt chestiuni care pot fi corectate, care trebuie lămurite mai clar. Ei bine, lucrurile astea se pot corecta, dar pe fond rămâne un lucru care trebuie subliniat, că preşedintele României nu a preluat din discursul băncilor.”
Sursă: www.antena3.ro