Pe fondul modificărilor aduse anul trecut legilor Justiției, Guvernul a aprobat marți un proiect de ordonanță de urgență referitoare la examenul de admitere la Institutul Național de Magistratură. Astfel, și anul acesta examenul se va da pentru o durată a studiilor de doi ani, nu de patru, cum prevede legea în momentul de față. Această măsură are scopul de a evita eventualele efecte negative precum deficitul de personal în rândul magistraților.
Proiectul de ordonanță de urgență care vine cu modificări temporare privind admiterea la INM, a fost adoptat marți de Guvern. Informația a fost transmisă chiar de ministrul Justiției, prin intermediul unei declarații de presă. Modificările urmează să intre în vigoare de îndată ce documentul va ajunge la Monitorul Oficial.
Tot ce trebuie să știi despre admiterea la INM
Mai exact, admiterea la INM pentru anul 2019 se va face tot pentru o durată a studiilor de doi ani, așa cum s-a întâmplat până toamna trecută, când Legea nr. 242/2018 pentru modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor a intrat în vigoare, dublând durata studiilor. Ulterior auditorii de justiție admiși în cadrul INM vor putea să opteze pentru pregătirea ca judecător/procuror tot la finele primului an și nu dpă patru ani, cum prevede legea.
„CSM-ul a făcut propuneri temporare pentru admiterea din toamna lui 2019, propuneri care se referă în principal la păstrarea condițiilor dinaintea legii de modificare a legilor justiției – admiterea din 2019 să fie cu o durată a studiilor din INM de doi ani, stagiul să rămână de un an, iar repartizarea auditorilor de justiției să se facă și anul acesta după opțiunile exercitate la finalul primului an de studiu de auditor de justiție” , a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.
„CSM ne spune că dacă anul acesta s-ar da admitere la studii pe patru ani cu stagiu de doi ani s-ar crea un deficit de personal (…) mulți s-au pensionat și mulți se vor pensiona, se va crea un deficit (…) INM-ul trebuie să își ia măsuri să treacă la durata studiilor de patru ani, sistemul receptând procurori și judecători după patru ani și nu după doi, ceea ce înseamnă că s-ar crea o lipsă de personal pe durata a doi ani” , a mai spus ministrul în declarația sa de presă.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet