STUDIU: Adio măriri de salariu în 2020? Anunțul făcut de angajatorii din România

Theo Sutiu   
în Stiri de ultima ora
27/01/2020, 14:52
STUDIU: Adio măriri de salariu în 2020? Anunțul făcut de angajatorii din România
Potrivit unui studiu realizat de platforma de recrutare BestJobs, unul din patru angajatori nu vor să le mărească salariile angajaților români în 2020 cu mai mult de 50% deși aceștia și-ar dori ca aceste creșteri să ajungă la 35.5%.

Potrivit unui studiu realizat de platforma de recrutare BestJobs, unul din patru angajatori nu vor să le mărească salariile angajaților români în 2020 cu mai mult de 50% deși aceștia și-ar dori ca aceste creșteri să ajungă la 35.5%.

Cum ce îi afectează pe angajatori măririle salariale

Același studiu relevă faptul că măriri de peste 10% vor oferi doar 13% dintre angajatori, iar doi din zece şi-au bugetat creşteri de până la 15% pentru angajaţii din companie. Doar 6,5% dintre respondenţi au afirmat că vor majora salariile peste acest prag.

Pentru a motiva reticența la măriri, mai spune sursa amintită, mai mult de un sfert dintre angajatori susțin ccă majorarea salariului minim de la 1 ianuarie le va afecta bugetul de personal, astfel că vor lua măsuri precum restrângerea cheltuielilor cu beneficiile extrasalariale, comasarea unor funcţii, automatizarea unor procese şi restructurarea unor poziţii.

Alte avantaje în afară de bani

Dar, pentru a acoperi eventualele nemulțumiri, angajatorii sunt dispuși să le ofere angajaților alte beneficia: „În privinţa beneficiilor extrasalariale, cei mai mulţi dintre angajatori (64,5%) mizează în continuare pe tichetele de masă, iar 58% spun că vor acorda prime pentru ocazii speciale, în timp ce 39% vor organiza petreceri pentru angajaţi.

În plus, 38,7% dintre respondenţi vor susţine cheltuielile cu transportul ale angajaţilor, iar 35% vor investi în cursuri şi traininguri de dezvoltare personală pentru angajaţi. Alte beneficii : teambuilding-uri, abonamente la clinici medicale private sau abonamente la săli de sport. Aproximativ doi din zece respondenţi susţin că vor oferi un program flexibil de muncă”, mai arată sondajul.

Cât de greu este să te angajezi în 2020

Sondajul mai relevă și faptul că anul acesta angajatorii români vor continua recrutările şi în acest an, iar pentru primul semestru şase din zece angajatori vor deschide până la 10 poziţii noi, iar unul din zece va deschide între 10 şi 20 de poziţii.

Pentru fiecare dintre acestea, 42% dintre angajatori vor recruta între 2 şi 5 angajaţi, iar o treime vor deschide poziţii ce vor fi acoperite de un singur angajat.

Alţi aproape 10% vor avea nevoie de 5 până la 20 de angajaţi pe fiecare poziţie nou deschisă. În majoritatea cazurilor, recrutarea se va face pe termen lung. „Cele mai căutate specializări pentru care va fi recrutat personal vor fi în vânzări (55%), producţie (29%), administrativ (28%), inginerie (25,8%) şi logistică (19,3%). De asemenea, companiile mai au nevoie de angajaţi specializaţi în domeniile financiar-contabil (19%), customer service (17%), management şi consultanţă (12,3%), controlul calităţii (11,9%), construcţii (11,9%), business development (11,4%)”, relevă sondajul.

Jumătate (51,6%) dintre angajatori estimează că cele mai multe angajări vor fi pentru nivelul entry-level (0 – 2 ani experienţă), iar 42% vor avea nevoie în special de angajaţi care au 2 – 5 de experienţă (middle level). Sondajul a fost realizat în perioada 06 – 20 ianuarie 2020, pe un eşantion de 214 companii mici, medii şi mari din România.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×