62% din locurile de muncă actuale vor fi pierdute în România din cauza robotizării. Concluzia e trasă de BNR

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
23/11/2019, 10:56
62% din locurile de muncă actuale vor fi pierdute în România din cauza robotizării. Concluzia e trasă de BNR
Locurile de muncă, în pericol din cauza inteligenței artificiale. Sursa foto: youneeq.ca

Banca Națională a României vine cu vești sumbre pentru români. Într-un raport prezentat recent, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la pierderea joburilor pe viitor din cauza automatizării, adică a înlocuirii muncitorului cu roboții.

Multe din locurile de muncă actuale vor dispărea din cauza inteligenței artificiale

De altfel, din toată Europa, România va fi țara unde se vor pierde cele mai multe joburi din această cauză, aproape 62%. Aceasta e concluzia exprimată în documentul „Raportul asupra stabilității financiare” emis de BNR.

Cei de la Banca Națională au pornit analiza lor în urma unui studiu publicat la începutul acestui an la Forumul de la Davos, cea mai importantă întrunire pentru dezbaterea situației economice mondiale. La eveniment au participat zeci de mii de tineri din 186 de țări care susțin că mai există o mică speranță pentru ca aceste joburi să nu se piardă de tot.

Unii experți spun că România e departe de a se automatiza în integralitate

Cu alte cuvinte, dezvoltarea economică poate fi una durabilă dacă guvernele încurajează antreprenorii aflați la început de drum să urmeze un proiect de tip start-up. Cu alte cuvinte, tinerii vor fi nevoiți să se instruiască pe viitor căci provocările vor fi uriașe și tot ce știm despre muncă acum se va schimba.

Oamenii care nu se vor putea reprofila, care nu vor ține pasul cu tehnologia, vor pierde joburile, spun specialiștii. În viitorul nu foarte îndepărtat, cele mai multe sarcini și slujbe întregi vor fi îndeplinite de roboți, iar oamenii vor fi nevoiți să se reprofileze

Chiar și așa nu toată lumea e atât de panicată. „România acum nu face asta ca ţară, nu discutăm despre cum ne poziţionăm faţă de schimbările tehnologice şi sociale şi nici ce strategie are România, în condiţiile în care alte ţări au miniştri ai inteligenţei artificiale sau ai strategiilor digitale”, explică expertul Oana Ţoiu, notează businessmagazin.ro.

„Sistemul educaţional românesc este, în mare parte, în continuare construit pentru trecut. Puţini dintre absolvenţii actuali şi cei din promoţiile următoare sunt cu adevărat pregătiţi pentru o lume globalizată, în care noile tehnologii şi cooperarea între domenii şi discipline probabil vor face parte din ADN-ul multor joburi”, a mai spus specialistul.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×