Abrogarea recursului compensatoriu a trecut de Parlament. Legea merge acum la Președinție pentru promulgare

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
04/12/2019, 13:00
Abrogarea recursului compensatoriu a trecut de Parlament. Legea merge acum la Președinție pentru promulgare GALERIE FOTO
Legea recursului compensatoriu a fost abrogată. Sursa foto - facebook

Abrogarea recursului compensatoriu a fost votată de Camera Deputaților, for decizional în acest caz și, practic, a trecut de Parlament. Au existat două propuneri legislative de abrogare, Prima este  legea nr.169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Abrogarea recursului compensatoriu a trecut de Parlament

A doua a fost de modificare a Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, referitoare la recursul compensatoriu. Ambele au fost vitate de 272 de deputaţi. De remarcat că s-au înregistrat şi 5 abţineri. Legea va fi aacum trimisă la Preşedinţie pentru promulgare.

Proiectul a fost depus în februarie, a primit avizul negativ al Guvernului Dăncilă şi a fost respins de Senat, prima Cameră sesizată, în luna iunie. ”Fenomenul infracţional în România, care cuprinde actele de corupţie, marea infracţionalitate şi mica infracţionalitate, din păcate, este scăpat de sub control.

Legea merge acum la Președinție pentru promulgare

Reacţiile sociale ocazionate de particularităţile acestui fenomen sunt deosebit de intense, mai ales în ultima perioadă de timp. Oamenii sunt preocupaţi în mod special de recidivă şi infracţiunile săvârşite prin acte de violenţă.

Aşa cum se poate constata, recidiva este la cote alarmante în România, fie că vorbim de recidiva propriu-zisă, fie de recidiva comună, adică antecedenţa penală. Dacă recidiva propriu-zisă se întâlneşte în rândul condamnaţilor în proporţie de aproximativ 40%, probabil e cea mai mare rată din Uniunea Europeană.

Antecedente penale recidiva improprii ajunge la cote care depăşesc 60%”, au arătat parlamentarii PNL în expunerea de motive a proiectului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×