A reînceput școala. Când este programată următoarea vacanță pentru elevi

Silviu Ghering   
în Stiri de ultima ora
14/01/2019, 11:55
A reînceput școala. Când este programată următoarea vacanță pentru elevi
A reînceput școala. Când este programată următoarea vacanță pentru elevi

Gata cu trezitul târziu, gata cu lenevitul în pat, gata cu săniuș, patinaj, schiat, bulgăreală de dimineața până seara, gata cu vacanța… Trist, dar adevărat. A reînceput școala. De la „Ana are mere” la „elemente de prozodie” (pe românește studiul versificației), de la „2 ori 2 fac 4” la integrale, derivate, limite de șiruri, leme, axiome și alte „minuni” matematice. Toate revin în forță pe masa de studiu a tinerei generații… ce arhaic sună! …mai exact ar fi pe laptopuri, tablete și telefoane mai inteligente decât posesorii!

Și ce gând mai potrivit ar putea să bântuie mințile proaspete, avide de cunoștințe, de învățătură (brrrr!!!) decât „Când vine… vacanța?”, nu-i o „cestiune arzătoare pe ordinea zilei”, vorba nemuritorului și mereu actualului nea Iancu Caragiale? Ce acordul predicatului cu subiectul, ce tabla înmulțirii, ce lucrări de control, teze și alte nenorociri d-astea scrise?! Vacanța, când vine vacanța?

Când este programată următoarea vacanță din 2019

Conform structurii anului de învățământ 2018-2019, publicat de de Ministerul Educației Naționale, pe site-ul propriu, edu.ro, următoarea vacanață a elevilor va începe peste 3 săptămâni, mai exact sâmbătă 2 februarie, vineri, 1 februarie fiind ultima zi de școală din semestrul I. Vacanța intersemestrială va dura 9 zile, până pe 10 februarie inclusiv.

Dar, atenție copii!, ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române în 1959, (știe cineva dintre voi cine a fost domnitorul ales și în Moldova, și în Țara Românească și care, prin alegerea sa comună, a consfințit Mica Unire?) este sărbătoare legală și nu se țin ore!. Asta „picând” într-o zi de joi, este foarte posibil, chiar probabil, ca și ziua următoare, vineri, 25 ianuarie, să fie dată liberă de la onor domnul Guvern, pentru a se face punte cu weekend-ul, așa că, iată, mai aveți, dragi elevi, încă o posibilă mică vacanță de 4 zile.

Deși școala abia a reînceput, următoarea vacanță vine în mai puțin de o lună, pe 1 februarie
Deși școala abia a reînceput, următoarea vacanță vine în mai puțin de o lună

Așadar răbdare, dar nu și tutun, cum vine vorba din bătrâni, 3 săptămâni trec repede și va fi din nou vacanță. Din 11 februarie urmează 10 săptămâni de școală din semestrul al II-lea, vacanța de primăvară (19 aprilie – 5 mai), alte 6 săptămâni de școală, care se termină pe 14 iunie, când vine vacanța mare. Elevii din clasele terminale au alte griji decât vacanța mare și termină cursurile pe 31 mai cei din clasa a XII-a și pe 7 iunie cei din clasa a VIII-a.

  • „Caracterul unei şcoli bune e ca elevul să înveţe în ea mai mult decât i se predă, mai mult decât ştie însuşi profesorul” – Mihai Eminescu
  • „Şcoala trebuie să te înveţe a fi propriul tău dascăl, cel mai bun şi cel mai aspru” – Nicolae Iorga
  • „Cel care deschide uşa unei şcoli, închide o închisoare” – Victor Hugo
  • „Educaţia este ceea ce rămâne după ce ai uitat tot ce ai învăţat în şcoală” – Albert Einstein
  • „Iubirea aleargă spre iubire aşa cum aleargă şcolarul cât mai departe de cărţile sale. Și aşa cum tot el se îndreaptă spre şcoală încruntat, se desparte şi iubirea de iubire” – William Shakespeare
  • 623.821 de elevi sunt înscriși în școlile generale și liceele din România în anul de învățământ 2018-2019, conform Institutului Național de Statistică (INS)
  • 7.108 unități de învățământ sunt în România, dintre care 99 de facultăți și 7.009 grădinițe, școli și licee
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×