A nins la Bagdad. Este pentru a doua oară în ultima sută de ani

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
12/02/2020, 13:42
A nins la Bagdad. Este pentru a doua oară în ultima sută de ani
A nins la Bagdad. Sursa foto: bangkpkpost.com

Locuitorii Bagdadului s-au trezit marţi cu oraşul acoperit de un strat de zăpadă. Oraşul din Extremul Orient, obişnuit să sufere din cauza căldurii, a mai înregistrat un asemenea fenomen în anul 2008, ceea ce face ca ultima nisnoare să fie ce-a de-a doua din ultima sută de ani.

A nins la Bagdad. Strat de zăpadă măsoară câţiva centimetri

Locuitorii Bagdadului, obişuiţi deseori să sufere de căldură, s-au trezit tremurând de frig, marţi dimineaţă, când oraşul a lor a fost acoperit de un strat de zăpadă.

Ultima ninsoare la Bagdad a fost înregistrată în urmă cu 12 ani, dar atunci aceasta nu s-a aşternut, întrucât a fost mai mult lapoviţă. Acum zăpada s-a aşezat pe maşini, străzi, precum şi pe palmieri. Stratul de zăpadă a măsurat câţiva centrimetri.

 

În nordul Irakului, în zona muntoasă, ninge în fiecare iarnă

A mai nins şi în oraşul Kerbala, situat la sud faţă de Bagdad, capitala Irakului. Micuţii din cele două oraşe s-au bucurat enerom chiar dacă nu prea ştiau despre ce este vorba. Aceştia au încins, pentru prima dată în viaţa lor, o bătaie cu bulgări.

Acest episod de ninsoare va se prelungi până miercuri”, a declarat Amer al-Jaberi, directorul Centrului de meteorologie din Bagdad, precizând că valul de frig a ajus la ei de pe continentul european.

Dacă la Bagdad nu nige, nordul ţării este obişnuit cu fenomenul meteo, întrucât acolo este o zonă muntoasă. De asemenea, aici au fost deschise pârtii de schi. În schimb, în sudul ţării temperaturile ajung la 50 de grade Celsius.

Mosul-ul, un oraş din nordul ţării, era şi el acoperit de un strat de zăpadă, marţi dimineaţă. De asemenea, zăpada a acoperit şi corturile de campanie în care au fost campaţi sute de de mii de strămutaţi.

Aceştia au fost alungaţi din casele lor de Statul Islamic, sunt refugiaţi sau sirieni din ţara vecină, ţară aflată în plin război. Irakul are o pupulaţie de 40 de milioane de locuitori. O treime dintre aceştia trăiesc din agricultură şi se confruntă cu o secetă severă.

Autorităţile speră ca 2020 să se înregistreze un sezon agricol mai bun datorită ploilor care au umflat debiturile fluviilor şi râurilor. Multe dintre apele din Irak au fost secate din cauza barajelor construite de Iran şi Turcia.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×