A murit scriitoarea Toni Morrison. Fusese laureată a premiului Nobel

Catalin Nae    Alexa Serdan   
în Stiri mondene
06/08/2019, 19:17
A murit scriitoarea Toni Morrison. Fusese laureată a premiului Nobel
Scriitoarea Toni Morrison a murit la vârsta de 88 de ani după o boală scurtă. Sursa foto: slate.com

Scriitoarea de origine africană Toni Morrison a murit la vârsta de 88 ani luni noaptea, 5 august în Montefiore Medical Center din New York. Scriitoarea care a primit premiul Pulitzer pentru romanul”Beloved” a murit după o boală scurtă.

Toni Morrison, scriitoare de origine africană și americană a murit

Scriitoarea nominalizată la Premiul Nobel Toni Morrison a murit luni noaptea în urma unei boli scurte la Montefiore Medical Center din New York. Familia autoarei este cea care a dat vestea publicității într-o comunicat de presă. „Cu o tristețe profundă împărtășim faptul că, în urma unei boli scurte, mama și bunica noastră adorată, Toni Morrison, a murit liniștită aseară, înconjurată de familie și prieteni.”, se arată în comunicat.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

„A fost o mamă, o bunică și o mătușă extrem de devotată. Deși trecerea ei reprezintă o pierdere imensă, suntem recunoscători că a avut o viață lungă și bine trăită.”, mai arată comunicatul. Toni Morrison este una dintre cele mai importante figuri ale literaturii americane, cele 11 romane scrise de-a lungul carierei de șase decenii fiind premiate.

Toni Morrison este o scriitoare de origine africană
Scriitoarea Toni Morrison a fost decorată de președintele SUA cu Medalia Libertății în anul 2012. Sursa foto: digi24.ro

Toni Morrison a fost premiată de președintele SUA Barack Obama

Născută cu numele de Chloe Anthony Wofford, la 18 februarie 1931 în Lorain, Ohio, Toni Morrison a fost decorată în anul 2012 de președintele SUA Barack Obama primind cea mai înaltă distincție a națiunii fiind vorba de Medalia Libertății. Cel mai cunoscut roman al scriitoarei ”Beloved” a câștigat un premiu Pulitzer și American Book Award în 1988. Cartea spune povestea unui mame, Margaret care a luat decizia de a-și ucide copilul pentru a o scăpa de sclavie. Zece ani mai târziu cartea a fost adaptată la film, iar Oprah Winfrey a fost personajul principal.

Scriitoarea a fost prima femeie neagră care a primit Premiul Nobel pentru literatură în anul 1993. Trei ani mai târziu Toni Morrison a primit Medalia National Book Foundation of Distinguished Contribution to American Letters. Un documentar despre viața și munca scriitoarei intitulat: ”Toni Morrison: The Pieces I Am” a fost premiat anul acesta la Festivalul de Film Sundance.


 

 
	            
            
Închide ×