A murit Romulus Căplescu. Doliu în presa din România

Catalin Nae    Alexa Serdan   
în Stiri mondene
28/07/2019, 09:45
A murit Romulus Căplescu. Doliu în presa din România
Ziaristul Romulus Căplescu a murit la vârsta de 92 de ani, sâmbătă dimineața. Sursa foto: cotidianul.ro

Ziaristul Romulus Căplescu, considerat patriarhul comentatorilor români de politică externă a murit sâmbătă dimineața, 27 iulie. Gazetarul a scris în activitatea sa publicistică mii de comentarii pe probleme internaționale, editoriale și reportaje.

Romulus Căplescu, un ziarist foarte cunoscut, a murit

Romulus Căplescu a murit la vârsta de 92 de ani, sâmbătă dimineașa, 27 iulie. Ziaristul este considerat patriarhul comentatorilor români de politică externă din țară. Romulus Căplescu a  studiat la Facultatea de Filologie din Capitală având o cultură politică impresionantă. Gazetarul vorbea cursiv limba engleză și franceză fiind trimis special la sesiunile Adunările Generale a ONU, la Conferințe pentru Securitate la Helsinki precum și la alte reuniuni internaționale. Romulus Căplescu a însoțit numeroși șefi de stat peste hotare. De asemenea, jurnalistul a fost trimis împreună cu alți ziariști la Praga înainte ca trupe din cinci țări ale Tratatului de la Varșovia să invadeze Cehoslovacia. A condus în cadrul Agenției Naționale de Presă AGERPRESS două dintre cele mai importante departamente: informativ și externe.

„Era privită cu mare simpatie și cu mare interes. În timp ce în celelalte țări socialise se constata reținere, erau ezitări, rezerve, la noi era o simpatie deosebită față de aceste evenimente. Datorită acestui fapt celelalte țări socialiste priveau cu foarte multă reținere poziția românească. Această simpatie s-a intensificat extraordinar după intervenție. Presa română a publicat pagini întregi despre ce se întâmpla acolo, luînd ca sursă agențiile de presă străine, nu TAS-ul, ci France Press, Reuters, UPI. Opinia publică din țară era informată perfect.”, a declarat Romulus Căplescu despre cum era văzută ”Primăvara de la Praga” în presa românească, potrivit omisedesemne.ro.

Romulus Căplescu va fi înmormântat duminică
Praga însângerată văzută de jurnalistul Romulus Căplescu. Sursa foto: omiedesemne.ro

Ziaristul Romulus Căplescu va fi înmormântat duminică

Romulus Căplescu a fost numit șeful Departamentului Externe la Scânteia după anul 1968, iar după anul 1989 a deținut aceeași funcție și la ziarul Adevărul până în 1994. Ziaristul a avut ca hobby filmul și a devenit unul dintre cei mai avizați cunoscători ai acestei arte. Totodată, Căplescu cunoaște problemele specifice lumii filmului și protagoniștii ei. Ziaristul a colaborat cu revista Cinema unde a scris numeroase articole.

Romulus Căplescu s-a născut pe 16 februarie 1927, în Bucureşti. Gazetarul va fi condus pe ultimul drum duminică. Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu pot merge la Biserica Herestrău din zona Pipera din Capitală, slujba de înmormântare va avea loc duminică, 28 iulie la ora 11:30. Înhumarea ziaristului va avea loc la cimitirul acestei biserici.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×