Este doliu în politica din Cehia! A murit președintele Senatuli, Jaroslav Kubera, la vârsta de 72 de ani, la scurt timp după ce ar fi ținut un discurs în parlament.
Jaroslav Kubera a murit de infarct la 72 de ani
A fost unul dintre cei mai respectați și contestați deopotrivă lideri politici din această țară. Deși se afla mai mereu la cuțite cu președintele statului, Milos Zeman, cei doi erau prieteni în viața de zi cu zi.
De altfel, printre primii politicieni care au reacționat s-a numărat șeful statului ceh.
Critic la adresa politicilor UE
„Îmi plăcea. Am avut o relaţie bună şi de înţelegere reciprocă”, a declarat la televiziunea cehă prim-ministrul Andrej Babis, adversarul politic al lui Kubera. „Alegerea sa la conducerea Senatului a dat Senatului o cu totul altă dinamică”, a declarat Zeman, scrie știripesurse.ro.
Presa europeană scrie că Jaroslav Kubera a făcut infarct azi dimineață, aceasta fiind cauza morții.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Kubera a fost unul dintre cei mai puternici lideri politici cehi de după 1989. A făcut parte din mișcarea conservatoare a fostului președinte Vaclav Havel, după care a intrat în gruparea democrată a lui Vaclav Klaus.
Kubera s-a remarcat de-a lungul carierei prin criticile adresate la adresa politicilor Uniunii Europene, contestând birocrația de la Bruxelles precum și anumite măsuri discriminatorii la adresa statelor din centrul și estul Europei.
Politicianul și-a dat ultima suflare în localitatea Usti nad Labem, la 200 de kilometri nord de capitala Praga.
În ultimele săptămâni acesta avea un conflict deschis cu președintele Zeman din cauza unei vizite pe care șeful Senatului voia să o efectueze în Taiwan, președintele fiind recunoscut ca apropiat al Republicii Populare Chineze.