A murit Eugeniu Iordăchescu, omul care a salvat mai multe biserici pe care voia să le demoleze Nicolae Ceaușescu

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
10/01/2020, 14:04
A murit Eugeniu Iordăchescu, omul care a salvat mai multe biserici pe care voia să le demoleze Nicolae Ceaușescu
Eugeniu Iordăchescu a murit la vârsta de 89 de ani. Sursa foto: basilica.ro

S-a stins din viață Eugeniu Iordăchescu, unul dintre oamenii care a vegheat la protejarea lăcașurilor de cult pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, inginerul care a salvat mai multe biserici de la demolare.

A murit Eugeniu Iordăchescu, omul care a salvat 12 biserici de la demolare

Acesta a murit la vârsta de 89 de ani, potrivit site-ului basilica.ro. A salvat prin translare 12 biserici pe care fostul dictator voia să le șteargă de pe suprafața pământului. Moartea acestuia s-a produs vineri, pe 4 ianuarie, însă comunitatea ortodoxă a fost informată la câteva zile după producerea decesului.

Printre bisericile pe care Iordăchescu le-a salvat se numără Schitul Maicilor, biserica Olari, biserica Sfântul Ilie, biserica Mihai Vodă, clopotniţa bisericii Mihai Vodă, Palatul Sinodal, Mănăstirea Antim, biserica Petru Iacob din Reşiţa, biserica Sfântul Ioan, biserica Sfântul Gheorghe, biserica Sfântul Ştefan „Cuibul cu barză”, ansamblul statuar de la biserica Domniţa Bălaşa, biserica Mănăstirii Râmeţ.

Preoții, prigoniți de regimul comunist

Postul de televiziune Trinitas TV a prezentat un documentar în care a prezentat informații despre faptele inginerului  intitulat „Salvatorul bisericilor condamnate”.

Inginerul considerat al ”Raiului” s-a născut în anul 1929 la Brăila și a absolvit Institutul de Construcții din București. A fost profesor și a ocupat mai multe funcții în diferite institute de proiectare.

A fost autor a trei brevete de invenție și a lăsat în urmă doi copii, care l-au urmat profesional. A primit în urmă cu trei ani „Crucea patriarhală pentru mireni”.

În timpul regimului ceaușist, fețele bisericești erau prigonite de comuniști. Unii preoți și episcopi colaboraseră cu Securitatea pentru că nu aveau încotro, în timp ce alții nu s-au dat bătuți și au suferit chinuri groaznice în temnițe.

Vizați au fost nu doar preoții ortodocși și distrugerea bisericilor ortodoxe, ci și cele catolice.

„Episcopii arestaţi toţi, iar arhiepiscopul trimis în domiciliu obligatoriu. Rămân vicarii generali, toţi arestaţi până la urmă. A încercat Securitatea să-i împingă, să-i streseze, ca să semneze un statut al Bisericii Catolice rupt de Roma. Nici ei nu au semnat. Cinste lor! Nu există niciun trădător”, susține Emanuel Cosmovici, cercetător CNSAS, conform digi24.ro.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×