A murit Adela Petre. Ce titlu primise de la UNESCO

Alexandra Chivu   
în Stiri mondene
14/03/2019, 14:15
A murit Adela Petre. Ce titlu primise de la UNESCO GALERIE FOTO
A murit Adela Petre

„O societate care nu-şi respectă tradiţiile, care nu pune preţ pe trecut este în pericol de a-şi pierde identitate”. Creatoarea de artă populară Adela Petre a murit. Avea 89 de ani și era recunoscută în întreaga lume pentru modul în care promova cultura, vorba românescă și portul popular, iar pentru toate acestea a fost distinsă cu titlul de „Tezaur Uman Viu”.

Adela Petre, considerată ”Tezaurul Uman Viu”, a murit

Creatoarea, care avea trupul din ce în ce mai firav, era internată în spital de mai bine de o lună. În seara de miercuri spre joi, tezaurul viu al țării s-a ridicat la stele. Femeia era membru al Academiei Artelor Tradiționale, în anul 2002 a primit medalia națională Serviciul Credincios în clasa a treia pentru crearea și transmiterea cu dăruire și talent a câtorva opere artistice semnificative pentru civilizația românească și universală.

În 2012, Adela Petre a primit titlul de „Tezaur Uman Viu” din partea UNESCO. Lipsa ei de pe pământ deja se simte, lucru despre care a vorbit Nina Stamate, consultant artistic la Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.

A murit Adela Petre. Ce titlu primise de la UNESCO
Avea 89 de ani și era recunoscută în întreaga lume pentru modul în care promova cultura

„O societate care nu-şi respectă tradiţiile, care nu pune preţ pe trecut este în pericol de a-şi pierde identitate”

„Îmi este foarte greu să vorbesc despre tanti Adela cum îi spuneam noi la trecut, o să rămână în permanență în sufletele noastre mai ales că a fost primul meșter popular care a dus numele Buzăului unde îi era locul. A păstorit foarte mulți doritori de frumos, de arta populară a județului, este un nume de referință.

A murit Adela Petre. Ce titlu primise de la UNESCO
Creatoarea a primit titlul de ”Tezaur Uman Viu” din partea UNESCO

Am colaborat în permanență, am reprezentat România în Olanda, în Franța, a iubit arta frumosului, era un om deschis, care și-a dorit ca cineva să preia meșteșugurile ei. A fost primul Tezaur Uman Viu al județului Buzău. Nu cred că ar fi putut face mai mult și nu a făcut”, a spus Nina Stamate.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×