A apărut Pilonul III de pensie în România! Proiectul de Lege a fost votat de Camera Deputaților

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
11/12/2019, 15:51
A apărut Pilonul III de pensie în România! Proiectul de Lege a fost votat de Camera Deputaților
Românii au, începând de joi, Pilonul III de pensie. Sursa foto: ziarulbursa.ro

România are de astăzi Pilonul III de pensii! Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, în unanimitate, în calitate de for decizional, o lege care introduce în România pensiile ocupaționale, suplimentare față de toate celelalte scheme de pensie existente în acest moment.

Românii au, începând de joi, Pilonul III de pensie

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților transpune prevederile Directivei (UE) 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP).

El defineşte principiile înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, autorizarea schemelor de pensii ocupaţionale, constituirea fondului de pensii ocupaţionale prin contract de societate civilă, colectarea contribuţiilor şi investirea resurselor financiare ale fondurilor de pensii ocupaţionale, precum şi plata pensiilor ocupaţionale.

Cine poate participa la Pilonul III de pensii

  • Poate participa la un un fond de pensii ocupaționale orice persoană care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor și care îndeplinește condițiile prevăzute în schema/prospectul fondului de pensii ocupaționale.
  • Sistemul este optional, nimeni nu poate sa fie obligat sa contribuie la un fond de pensii ocupationale
  • Contribuțiile angajatorului și ale angajatului se datorează, se colectează și se virează de către angajator
  • Contribuțiile persoanelor care obțin venituri din activități independente sunt virate direct de către acestea

Preşedintele Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon (PSD), a arătat că adoptarea acestor reglementări deschide „calea rezolvării” situaţiei pensiilor speciale.

El a menţionat că legea, odată promulgată, va da posibilitatea angajatorilor să organizeze scheme de pensii ocupaţionale, astfel încât, în baza unor contribuţii în timpul activităţii, angajaţii să poată beneficia de o altă componentă a pensiei, la final de carieră, respectiv să se bucure de Pilonul III.

„Am reuşit azi să transpunem o directivă europeană care din 2016 se tot dorea a fi transformată în lege în România. Pensiile ocupaţionale deschid, astfel, şi calea rezolvării aşa-numitelor pensii speciale, pentru că o serie întreagă de categorii de profesii vor putea, prin implicarea angajatorilor, de acum încolo, să creeze o schemă de pensii facultative, prin care să suplinească acele beneficii pe care statul sau orice alt angajator şi le asumă printr-un contract implicit sau printr-un contract explicit.

Contractele implicite pentru schema de beneficii definite sunt acele statute ale unor profesii, statute speciale – că vorbim de magistraţi, că vorbim de militari, că vorbim de aviatori sau de alte categorii, printre care, evident, şi parlamentarii.

Deschidem astfel posibilitatea ca Pl-x 166 (Propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale – n.r.) şi Pl-x 292 (Propunerea legislativă pentru completarea alin.(1) al art.456 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal – n.r.) să fie adoptate cât mai curând, dacă Guvernul se va pronunţa asupra amendamentelor care au fost depuse la Comisie”, a precizat el. Proiectul adoptat de Camera Deputaților va pleca spre președintele României pentru promulgare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×