În gută este extrem de importantă respectarea unui regim alimentar, deoarece poate ajuta la controlarea bolii. Este vorba despre o afecțiune metabolică ce apare din cauza excesului de acid uric în sânge și care se manifestă prin dureri articulare intense. De menționat este că aceasta poate fi moștenită ori dobândită, în special din cauza unei alimentații în care predomină mezelurile și alte derivate din carne. Din acest motiv, modul de viață sănătos, însoțit, desigur, de o dietă, duce nu numai la ținerea în frâu a bolii, ci și la prevenirea ei.
Lucrul esențial în orice dietă, mai ales această, constă în consumul de lichide. Așadar, bolnavului de gută îi este recomandat să aibă un aport de lichide de 2 litri pe zi. Consumul de lichide duce la creșterea diurezei, cantitatea de urină la 24 de ore. Recomandate sunt ceiurile, sucurile de fructe și legume, toate ajutând la eliminarea acidului uric. Cât despre licorile lui Bachus, acestea sunt total interzise pentru bolnavii de gută, ele crescând producția de acid uric.
Este recomandată evitarea consumului de alcool, ori chiar înlăturarea acestuia
Dietă dacă suferi de gută. Reguli de bază
Bolnavul de gută va avea ca piloni:
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
- va evita consumul de proteine animale, alimente bogate în purine, unde sunt incluse și organele animale, heringul, macroul, hamsiile, carnea roșie, fructe de mare și pește gras.
- mese zilnice cu proteine pe bază de plante. Proteinele pot fi date organismului din mai multe surse, în special din legume.
- consumul de alimente cu un conținut slab de grăsimi, inclusiv lactatele
- li se recomandă consumul unor mese ce conțin carbohidrați complecși, multe cereale integrale, fructe și legume. Nerecomandat este consumul în exces a glucidelor rafinate, adică pâinea albă, prăjiturile, bomboanele
- se diminuează ori chiar înlătură zahărul
Alimente recomandate
- brânză tofu, această fiind bogată în proteine
- ananas, acesta conținând bromelaină, o enzimă care este un antiinflamator
- usturoi, ceapă, praz, ceai verde, varză de Bruxelles, mărar, mere, afine, sparanghel și ardei iute, aducând în organism Quercitină
- ardei gras, roșii și citrice, pentru un aport necesar de vitamina C
- varză și morcovi, dat fiind faptul că sunt bogate în fibre
- țelină, cireșe negre, afine, zmeură și căpșuni
Boala este asociată cu alte afecțiuni, printre care și obezitatea. Astfel, în acest context, se recomandă un consult la medicul nutriționist ce poate stabili exact un regim alimentar care să pemită și scăderea ponderală, una dintre cele mai importante aspecte în domolirea gutei. Atenție însă, căci înfometarea ori dietele extrem de severe ce duc la pierderea rapidă a kilogramelor pot crește acidul uric, ce va aduce la agravarea manifestărilor gutei.